Honderden banen weg na faillissement Brabantse zorgorganisatie

Ongeveer 1.950 medewerkers bij de Brabantse zorginstelling Thebe verliezen waarschijnlijk hun baan. De organisatie heeft vandaag faillissement aangevraagd voor de eigen huishoudhulptak. De kraamzorg-, verpleeghuiszorg en thuiszorgdivisies van Thebe blijven buiten schot.

Het bedrijf, met hoofdkantoor in Breda, legt de oorzaak bij de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. Gemeenten kiezen zelf bij wie ze de zorg inkopen. De vraag ligt lager dan verwacht en de prijzen ook terwijl het personeel van Thebe relatief duur is, zo meldt het in een persbericht.

Het verlies van de huishoudelijke hulp werd al langer gecompenseerd met andere inkomsten van het bedrijf, maar dat is niet langer verantwoord, staat in een verklaring. De thuiszorg, kraamzorg en verpleeghuiszorg van Thebe hebben geen last van een faillissement.

Het personeel van de huishoudelijke hulp krijgt december en de eindejaarsuitkering nog uitbetaald. De medewerkers wordt gevraagd om in januari te blijven werken om de gevolgen voor de cliënten te beperken en gemeenten tijd te bieden een oplossing te vinden. Thebe levert dagelijks huishoudhulp aan ruim 7.000 mensen in 22 gemeenten in West-Brabant. (ANP)