Homo’s en atheïsten zijn vogelvrij in Egypte

Met ‘nationale strategie’ om atheïsme uit te roeien wil regime bewijzen dat het net zo religieus is als Moslimbroederschap

De politie heeft een café in het centrum van hoofdstad Kairo gesloten omdat ‘atheïsten’ er ‘duivelsrituelen’ zouden uitvoeren. De maatregel volgt op een eerdere bekendmaking van een ‘nationale strategie’ om het atheïsme in Egypte uit te roeien.

Tegelijkertijd waren er ophefmakende arrestaties van homo’s. Waarnemers zien een verband: het regime van president Sisi wil bewijzen dat het net zo religieus kan zijn als de nu verboden Moslimbroederschap.

Volgens de Egyptische autoriteiten stond de buurt bekend om „satanverering, rituelen en dansen” in het café. Waarom atheïsten – die in principe niet in god of de duivel geloven – aan duivelsverering zouden doen, werd er niet bij verteld.

Vorige week stelde Dar al-Ifta, het instituut dat de fatwa’s afkondigt, dat in Egypte welgeteld 866 atheïsten wonen. De cijfers zouden gebaseerd zijn op een regionaal onderzoek: Marokko telt 325 atheïsten, Saoedi-Arabië 178 en Jemen 32. Zulke precieze cijfers over een gevoelig onderwerp als atheïsme zijn bizar. Maar het zijn er blijkbaar nog te veel.

In juni van dit jaar richtte de Egyptische regering onder leiding van president Sisi een heuse taskforce op om het atheïsme te bestrijden. De ministeries van Jeugd en Religie kregen hulp van politie en psychiaters. Een verantwoordelijke zei destijds tegen de nieuwssite Mada Masr dat de Egyptische jeugd bedreigd wordt door twee „plagen”: religieus extremisme en atheïsme.

De ngo Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) kent 63 gevallen in de jaren 2012-2013 waarbij atheïsten zijn opgepakt en vervolgd. Eén van hen, Alber Saber, kreeg in januari 2013 drie jaar celstraf nadat hij een video op Facebook had gezet waarin hij atheïsme propageerde. Atheïsme is niet verboden in Egypte: de aanklacht luidt meestal belediging van religie.

Amr Abdel Rahman van EIPR ziet de nieuwe klopjacht op atheïsten én homoseksuelen als een poging van het regime om „heiliger” te zijn dan de Moslimbroederschap, die vorig jaar door het machtige leger via een staatsgreep uit de macht werd gezet. „Het regime wil niet dat de Moslimbroederschap kan claimen dat Egypte losbandiger is geworden”, zegt Amr Abdel Rahman tegen de website Buzzfeed.

Dat kan kloppen. Toen in augustus van dit jaar een video opdook van een vermeend homohuwelijk op een Nijlboot bij de stad Luxor, greep een gewezen parlementslid van de Moslimbroederschap haar kans. Op Twitter zei ze: „Dit is voor het eerst dat we in Egypte van homohuwelijken horen. Onder de coupeleiders verandert Egypte in een bordeel.”

Acht mannen die op de video te zien waren werden in november veroordeeld tot drie jaar cel. Wegens losbandigheid, want ook homoseksualiteit is in Egypte niet verboden.

Vorige week werden 25 mannen op vernederende wijze gearresteerd in een badhuis in Kairo. Ze werden naakt weggeleid onder het oog van een Egyptische televisiejournalist die de foto’s op Facebook zette. Volgens de autoriteiten was de hamam een ontmoetingsplek voor homoseksuelen.

Er zijn geruchten dat de Egyptische politie actief naar homo’s speurt op Grindr, de homoseksuele versie van de dating-app Tindr. Al deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de homoseksuelen in Egypte zijn ondergedoken.

„Het regime ziet de moraal als een middel om mensen te controleren”, zegt Abdul Rahman. „Dat wil zeggen dat atheïsten, homo’s – iedereen die een beetje anders is – doelwit is.”

    • Gert Van Langendonck