Hollywood buigt voor ‘Noord-Koreaanse’ druk

Sony Pictures trekt speelfilm terug na grootscheepse hack.

Team America: World Police (2004) nam Kim Jong-il op de korrel.
Team America: World Police (2004) nam Kim Jong-il op de korrel.

Anonieme zegslieden van het Witte Huis betichten Noord-Korea ervan de regie te voeren over een campagne van cyberterreur tegen filmstudio Sony Pictures Entertainment. Sony trok gisteren zijn komedie The Interview terug. Daarin spelen Seth Rogen en James Franco roddeljournalisten die betrokken raken bij een CIA-complot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De meeste Amerikaanse bioscoopketens durfden de film niet meer uit te brengen op Eerste Kerstdag nadat hackersgroep Guardians of Peace dinsdag met een nieuw 9/11 had gedreigd en omwonenden van bioscopen geadviseerd had hun huizen te verlaten. Hoewel Binnenlandse Veiligheid het risico van aanslagen laag achtte, konden bioscopen aansprakelijk worden gesteld als er toch iets zou gebeuren. De schietpartij tijdens de vertoning van Batmanfilm The Dark Knight Rises (2012) in Colorado, waarbij 12 doden en 70 gewonden vielen, ligt vers in het geheugen.

Nu staakt ook Sony de strijd: „We steunen onze filmmakers en hun recht op vrije expressie en zijn extreem teleurgesteld door deze uitkomst.”

Tegelijk werd bekend dat filmstudio Fox een thriller over Noord-Korea van Gore Verbinski (ook regisseur van Pirates of the Caribbean) niet langer durft te distribueren.

Sony Pictures was vanaf 22 november slachtoffer van grootschalige computerinbraak waarbij data werden ontvreemd en harde schijven gewist. Vanaf 2 december stuurden onbekenden datafiles met salarisgegevens en gênant e-mailverkeer naar Amerikaanse media. Die e-mail was vooral van topvrouw Amy Pascal, directeur van Sony Motion Pictures en verantwoordelijk voor The Interview. Noord-Korea noemt de film al sinds juni een „oorlogsdaad” en dreigde met represailles.

Na de inbraak stelden veiligheidsexperts dat het patroon van de aanval leek op een aanval op Zuid-Koreaanse banken in 2013, door een andere obscure hackersgroep, DarkSeoul. De FBI, die de zaak onderzocht, liet op 10 december weten dat die aanval dermate professioneel was dat de beveiliging van 90 procent van de grote bedrijven tekort zou zijn geschoten. Dat het Witte Huis Noord-Korea nu aansprakelijk stelt, is een stap verder, al is nog onduidelijk of er bewijzen zijn en of tegenmaatregelen volgen. Sony zou op zijn beurt kunnen overwegen de film uitsluitend via internet uit te brengen, als video-on-demand: de vraag zal inmiddels groot zijn.

    • Coen van Zwol