Handbalsters verlaten murw gebeukt het EK

Eén moment van onachtzaamheid tegen Zweden en een Montenegrijnse karateslag voorkwamen toegang van het Nederlandse vrouwenhandbalteam tot de halve finales van het EK in Kroatië/Hongarije. Twee pijnlijke leermomenten.

De handbalsters zijn technisch goed genoeg voor een plek bij de laatste vier, dat bewezen ze met overwinningen op Duitsland, Kroatië en Slowakije. Maar aan de Europese top, waar de krachtsverschillen gering zijn, maken mentale weerbaarheid, gogme en, als het moet, de vuisten uit of je ook daadwerkelijk bij de besten komt; die plek moet je letterlijk bevechten.

Achteraf blijkt een onoplettendheid in de groepswedstrijd tegen Zweden (30-30) een kostbare overwinning te hebben gekost. Nederland nam daardoor niet twee punten maar één punt mee naar de finaleronde. Daarin gaf Montenegro een lesje in meedogenloosheid. Toen het handballend niet lukte, werd simpelweg sterspeelster Estavana Polman uit de wedstrijd gebeukt. Pas nadat de Montenegrijnen zich van die horzel hadden verlost, werd de zege veilig gesteld.

Nederland was fysiek en mentaal gebroken en niet meer in staat om via een overwinning met negen doelpunten verschil op Frankrijk de laatste vier te halen. De gekneusde ribben van Polman werden voor de laatste wedstrijd beschermd door een korset, maar dat was te laat. Nederland verloor met 20-18 van Frankrijk en keerde vandaag gedesillusioneerd terug.