Griepepidemie in Nederland - door mutatie is prik minder effectief

Er heerst een mildegriepepidemie in Nederland.
Er heerst een mildegriepepidemie in Nederland. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Nederland kampt met een griepepidemie. Dat betekent dat voor de tweede week op rij meer dan 51 op de 100.000 mensen zich met griep bij de huisarts hebben gemeld. Dat meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) vandaag.

De griep lijkt in eerste instantie mild van aard. “De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop”, aldus het Nivel. Het instituut raadt aan naar de huisarts te gaan als de koorts langer dan drie of vier dagen aanhoudt, of als er sprake is van benauwdheid of ergere klachten dan verwacht.

Vervelend is wel dat in een aantal gevallen de virusstam een net iets andere vorm heeft aangenomen, net als eerder al in de Verenigde Staten het geval was. Hierdoor zijn mensen met een griepprik mogelijk minder goed beschermd tegen deze variant. Eerder deze week waarschuwde De Grotegriepmeting dat door dit gemuteerde virus de griep mogelijk sterker piekt dit jaar.

In april van dit jaar was er voor het laatst een griepepidemie in Nederland. Vorige winter was er relatief weinig griep. Dat had waarschijnlijk met het zachte weer te maken.