Meer mensen doen aan sport, laagopgeleiden blijven achter

Foto ANP

Nederlanders zijn dit jaar meer gaan sporten. Het aantal Nederlanders dat in 2014 minstens één keer per week sport, is ten opzichte van vorig jaar met 300.000 mensen gestegen naar 9 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK, in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Vooral mensen met een middelbare of hogere opleiding, zijn vaker gaan sporten, aldus Richard Kaper, hoofd sportparticipatie bij NOC*NSF. „Zij willen gezond en vitaal leven. Sport hoort daarbij.” De sportdeelname onder laagopgeleiden stijgt niet zo hard als bij hogeropgeleiden.

Laagopgeleiden willen ook wel sporten, maar ze hebben het gevoel dat ze hier niet altijd voldoende mogelijkheden toe hebben. Het ontbreekt hun onder meer aan geld, tijd en sportactiviteiten in hun directe omgeving, zeggen ze.

De grootste stijger onder de sporten is fitness. Zo’n 225.000 mensen zijn daar dit jaar mee begonnen. Volgens Richard Kaper komt dat vooral doordat fitnessclubs goed inspelen op de wensen van sporters. „Ze bieden bijvoorbeeld flexibele abonnementen aan.”

Flexibiliteit is belangrijk voor sporters. Ze willen sporten op momenten dat het hun uitkomt. Mensen gaan daarom vaker hardlopen, wielrennen en wandelen. De toename houdt trouwens ook verband met de zachte winter en het mooie najaar, zo geven de sporters zelf aan.

Ook yoga heeft aan populariteit gewonnen. „Na een yogales is er een kop thee en fruit. Het gaat niet alleen om de sport”, benadrukt Kaper. „Mensen willen gezonder leven.”

    • Bas Tooms