Gemeente Amsterdam gaat verdienen aan Airbnb

Het logo en de homepage van Airbnb.
Het logo en de homepage van Airbnb. Foto Bloomberg/Andrew Harrer

De gemeente Amsterdam en verhuurwebsite Airbnb hebben een belastingverdrag gesloten waardoor over elke geboekte nacht voortaan 5 procent toeristenbelasting wordt geheven. De overeenkomst wordt vandaag gepresenteerd.

Het zogeheten memorandum of understanding, zoals het verdrag heet, geldt in eerste instantie voor één jaar en moet volgens wethouder Udo Kock van Financiën (D66) de stad enkele miljoenen op gaan leveren. Vanaf 1 februari 2015 wordt het percentage opgeteld bij het bedrag dat de huurder moet betalen. Amsterdam is de eerste stad buiten de Verenigde Staten die een dergelijke afspraak met de verhuurwebsite maakt. In Amerika verkrijgen de steden San Francisco, Portland en San José al belasting via Airbnb. Chicago volgt binnenkort.

Stimulans voor de stad

Naast de toeristenbelasting gaat de website, in 2008 opgericht, ook meer inzicht geven in de verhuuractiviteiten, zodat illegale hotels die voor overlast zorgen kunnen worden opgerold. Ook gaat de gemeente via de website huurders informeren over de plaatselijke regels. Via Airbnb worden in 190 landen kamers verhuurd en hebben er dit jaar tot nu toe al 14 miljoen mensen een overnachting geboekt. Hoeveel dat er zijn in Amsterdam is niet bekend.

De hoofdstad zoekt al langer naar manieren om Airbnb te reguleren. Begin dit jaar wilde de gemeente strenger gaan toezien op de website, dat de verhuur- en hotelmarkt wereldwijd sinds zijn oprichting flink op zijn kop heeft gezet. In juni maakte de stad echter bekend dat de gemeente na onderzoek tot een ander inzicht was gekomen en de verhuurwebsite als een stimulans voor het toerisme en de economie van de stad zag.