Gazprom en Gazprombank: 62 firma’s in Nederland

Met zijn aantrekkelijke belastingstelsel faciliteert Nederland Gazprom, het politiek-economische wapen van president Poetin. Het grootste gasconcern ter wereld sluist miljarden euro’s winst via tientallen in Nederland geregistreerde bedrijven en stichtingen door, en betaalt daar nauwelijks belasting over. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Gazprom zit in 36 bedrijven en stichtingen. De gelieerde Gazprombank heeft er nog eens 26. Samen hadden de 62 bedrijven en stichtingen in 2013 een balanstotaal van 41 miljard euro en een winst van 2,37 miljard euro. Driekwart zijn brievenbusfirma’s in Amsterdam en Den Haag.

Dankzij het belastingstelsel – dat onder meer inkomsten uit dividend van buitenlandse deelnemingen vrijstelt van belastingheffing – en speciale afspraken met de Belastingdienst betaalt Gazprom nagenoeg geen vennootschapsbelasting (vpb). Voor zover valt na te gaan in het handelsregister droegen de 36 Gazprom-firma’s in 2013 samen 5,4 miljoen euro af. Dat is een vpb van 0,24 procent, terwijl 25 procent de norm is. De 26 dochters van Gazprombank betaalden 0 euro.

    • Joep Dohmen