Gaat de Philips Eagle Eye jou straks dotteren?

Foto iStock

Philips wil marktleider in medische technologie worden en zet die belofte kracht bij met een grote overname: een vriendschappelijk bod van 1,2 mlijard dollar (1 miljard euro) op het Amerikaanse technologiebedrijf Volcano. Het is een fikse prijs voor een bedrijf dat - ondanks zijn geavanceerde producten - nog verlies lijdt.

Eén ding is zeker in de gezondheidszorg: aan patiënten is geen gebrek. Per jaar worden alleen in Nederland al 38.000 mensen - voornamelijk mannen - gedotterd. Bij zulke behandelingen wordt speciale apparatuur gebruikt die in de bloedvaten kan kijken wat er aan de hand is.

Volcano uit San Diego (1.800 medewerkers) is gespecialiseerd in katheters die met grote precisie door het bloedvatenstelsel van het menselijk lichaam geleid worden. Een van die katheters is de Volcano Eagle Eye Platinum, die met behulp van ultrasoon geluid ziet wat voor soort aankoeksels er zich binnenin het bloedvat bevinden. Ook kan de katheter meten hoe de doorstroming van het bloed is. Daardoor is te bepalen of en waar een vernauwd bloedvat gedotterd moet worden.

Van binnen en buiten bekeken

Het is de bedoeling dat de ultrasone technologie van Volcano gaat samenwerken met de beeldvormingstechnologie die Philips zelf al ontwikkelde. Die bekijkt de patiënt met een röntgenscanner die ook via een katheter wordt ingebracht. Die scanner geeft vanaf een afstandje beeldinformatie door aan de hartchirurg; de Eagly Eye van Volcano kan ter plekke meekijken. ”Veel cardiologieafdelingen in ziekenhuizen werken met zowel Volcano als Philips”, zegt Philips-topman Frans van Houten. Vandaar dat een overname ook zo voor de hand ligt, zegt de topman.

Volcano blijft niet zelfstandig maar wordt onderdeel van Philips’ medische tak in Best, bij Eindhoven. De nieuwe tak ‘beeldgeleide therapie’ zal geleid worden door Bert van Meurs. Het is een verzamelnaam voor technologie die opereren zonder onnodig snijden mogelijk maakt.

Een fikse premie voor Volcano

De koers van Volcano schoot na de aankondiging met 55 procent omhoog. Philips betaalt dan ook een behoorlijke premie voor het bedrijf: 18 dollar per aandeel, terwijl de laatste koers op iets meer dan 11 dollar stond. Toch vindt Frans van Houten het bod goed getimed: de koers staat nu een stuk lager dan een paar maanden geleden. Van Houten is niet van plan om een hoger bod uit te brengen om de aandeelhouders nog meer terwille te zijn. De top van Volcano is akkoord, de rest van de aandeelhouders volgen als het goed is begin 2015.

Volcano heeft een jaaromzet van 394 miljoen dollar (grotendeels afkomstig uit de VS en Japan) en leed in 2013 zelfs 30 miljoen dollar verlies. De winst in 2012 was ook al bescheiden, 8 miljoen dollar. Van Houten denkt zijn aankoop weer winstgevend te krijgen door te bezuinigen op overheadkosten en meer synergie. Zo zal Volcano straks de monitors van Philips kunnen gebruiken en de wegwerponderdelen van katheters. Vermoedelijk verdwijnen er banen in San Diego, hoeveel is niet bekend. Van Houten:

“De onderzoeksafdelingen en de verkooptak van Volcano stellen we in ieder geval bijzonder op prijs.”

Philips (116.000 medewerkers) had in 2013 een omzet van 23,4 miljard en 1,2 miljard winst. Die cijfers zijn nog inclusief de lichtdivisie die volgend jaar afgestoten wordt. Drie maanden geleden maakte Philips bekend dat het bedrijf opgesplitst wordt in twee delen. Philips Healthtech wordt een combinatie van de medische tak en Consumer Lifestyle.

De grootste overname die Philips in de medische sector deed was ook een Amerikaans bedrijf: Respironics, gespecialiseerd in beademingsapparatuur, was een overname van 3,6 miljard euro in 2005.

Philips denkt dat de nieuwe overname in 2017 winstgevend zal zijn een winstmarge van bijna 10 procent kan realiseren. ”Het is een langetermijnstrategie”, aldus Van Houten.

Dokter, wat is dotteren?

De hartwijzer weet raad: dotteren - hartkatheresatie + ballonetje + (eventueel) stent.

Bij dotteren wordt een vernauwde kransslagader opgerekt met een ballonnetje en eventueel wordt een medicijnafgevend veertje – een stent - geplaatst om te verhinderden dat de slagader opnieuw dichtslibt. In artsentaal: percutane coronaire interventie (PCI) .

Een katheter wordt ingebracht via een bloedvat in de lies, elleboog of pols. Het is verder niet nodig om in de patiënt te snijden.

De technologie die bij dotteren komt kijken: IVUS (Intravasculaire Ultrasound of echo-onderzoek in de ader), FFR (fractional flow reserve, berekent de doorstroming van het bloed in de ader) en IXR (interventional X-ray), röntgentechnologie voor gedetailleerde beelden tijdens de operatie.

    • Marc Hijink