Film lijkt op slechte soap

De roman waarop dit melodrama rond de spierziekte ALS met Hilary Swank is gebaseerd, stamt al uit 2006, dus van echt nabootsen zal geen sprake zijn. Toch doet You’re Not You nogal denken aan Intouchables, de Franse hit van 2011.

Alleen was Intouchables bij vlagen echt grappig en You’re Not You niet. Hilary Swank speelt Kate, een succesvolle concertpianiste die wordt getroffen door ALS. Ze krijgt hulp van verpleegster Bec (Emmy Rossum) – een stevig drinkende, losgeslagen studente met ambities als rockzangeres. Kate leert van Bec in het moment te leven, Bec leert van Kate wat toewijding is. De hele film is even schematisch als sentimenteel: een soapy verbeelding van leven met een nare ziekte, in een aaneenrijging van voorspelbare scènes, die pijnlijk goedbedoeld zijn.

    • Peter de Bruijn