FARC over eenzijdig staakt het vuren: ‘nu of nooit’

De Colombiaanse rebellengroep FARC heeft eenzijdig en voor onbepaalde tijd een staakt-het-vuren afgekondigd. De FARC zegt zich hier vanaf 20 december aan te zullen houden zolang het Colombiaanse leger geen aanvallen uitvoert op de rebellen. Dat maakte de groep gisteren bekend via zijn twitter-account.

„We verklaren een eenzijdige staakt-het-vuren en beëindiging van vijandigheden voor onbetaalde tijd, die moet worden omgezet in een hele wapenstilstand”, luidt de verklaring. De FARC spreekt de wens uit dat het proces wordt gemonitord door internationale organisaties, waaronder de unie van Zuid-Amerikaanse naties.

Het staakt-het-vuren is een grote stap in de besprekingen, die FARC en overheid sinds 2012 voeren in Havana. De partijen hebben sinds 1964 een conflict, dat aan zeker 220.000 mensen het leven kostte en zeker 5,7 miljoen mensen van hun land verjoeg.

De FARC eiste eerder een wapenstilstand, maar de regering weigert dat. Daar bestaat de angst dat een wapenstilstand door de FARC wordt misbruikt om op krachten te komen.

Begin november schortte president Santos de vredesbesprekingen eenzijdig op, nadat FARC-rebellen een generaal ontvoerden. Kort nadat die werd vrijgelaten, is het vredesproces hervat. De FARC kondigde al eerder staakt-het-vuren aan tijdens Kerst, maar niet eerder voor onbepaalde tijd. Het is, in de woorden van de FARC, „nu of nooit”.