FARC kondigt eenzijdig staakt-het-vuren af

De Nederlandse Tanja Nijmeijer tijdens vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en FARC in Cuba in februari van dit jaar.
De Nederlandse Tanja Nijmeijer tijdens vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en FARC in Cuba in februari van dit jaar. Foto EPA/Alejandro Ernesto.

De Colombiaanse rebellengroep FARC heeft eenzijdig en voor onbepaalde tijd een staakt-het-vuren afgekondigd. De FARC zegt zich hier vanaf 20 december aan te zullen houden zolang het Colombiaanse leger geen aanvallen uitvoert op de rebellen. Dat maakte de groep gisteren bekend via zijn Twitter-account.

Twitter avatar IvanMarquezFARC Iván Márquez El #CeseAlFuegoIndefinido entrará en vigor a las 00:01h. del 20 de diciembre de 2014 si se cuenta con al menos 1 de los veedores invitados
Twitter avatar IvanMarquezFARC Iván Márquez Este cese de fuegos unilateral se terminará solo si se constata que nuestras estructuras han sido atacadas por la fuerza pública.

“We verklaren een eenzijdige staakt-het-vuren en een beëindiging van vijandigheden voor onbetaalde tijd, die moet worden omgezet in een gehele wapenstilstand”, aldus de verklaring. De FARC spreekt de wens uit dat het proces wordt gemonitord door internationale organisaties, waaronder de UNASUR, de unie van Zuid-Amerikaanse naties.

Update 14.20: de Colombiaanse regering neemt de wapenstilstand niet over, zo meldt persbureau AP. Volgens president Juan Manuel Santos is de voorwaarde dat Latijns-Amerikaanse landen moeten toezien op de naleving van het bestand onaanvaardbaar en kan dit alleen als er een vredesovereenkomst is gesloten. Wel zegt de president het gebaar ‘te waarderen’.

Sinds 1964 bloedig conflict

Het staakt-het-vuren is een belangrijke stap in de vredesbesprekingen, die de FARC en de Colombiaanse overheid sinds 2012 voeren in Havana. De partijen zijn sinds 1964 met elkaar verwikkeld in een bloedig conflict, dat naar schatting aan minstens 220 duizend mensen het leven kostte en zeker 5,7 miljoen mensen van hun land verjoeg.

De FARC eiste al eerder een wapenstilstand voor beide partijen, maar de Colombiaanse regering weigert dat. Aan regeringszijde bestaat de angst dat een wapenstilstand door de FARC wordt misbruikt om terug op krachten te komen.

Vredesbesprekingen in november nog stilgelegd

Begin november schortte president Santos de vredesbesprekingen eenzijdig op, nadat FARC-rebellen een hoge generaal ontvoerden in het westen van het land. Kort nadat de generaal werd vrijgelaten, is het vredesproces hervat. Het is de enige keer in twee jaar dat de besprekingen hebben stilgelegen.

De FARC kondigde al eerder staakt-het-vuren aan tijdens kerst, maar niet eerder voor onbepaalde tijd en gebed in de wens het internationaal te laten monitoren. Het is, in de woorden van de FARC, “nu of nooit”.