EU stelt nieuwe sancties in tegen Rusland

De Europese Unie heeft opnieuw sancties opgelegd tegen Rusland die de handel en investeringen op het Oekraïense schiereiland de Krim moeten bemoeilijken. Zo wil de EU benadrukken dat het de annexatie van het eiland door Rusland niet accepteert.

Vanaf aanstaande zaterdag mogen Europese bedrijven niet meer investeren in de Krim, mogen ze geen vastgoed meer kopen en ook geen bedrijven financieren die op het eiland gevestigd zijn. Verder mogen de sectoren van telecom, transport en energie geen goederen meer leveren en is het voor cruise-schepen verboden aan te leggen op het schiereiland. Alleen in het geval van nood mag hierop een uitzondering gemaakt worden en mag de haven van Sebastopol binnengevaren worden. Ten slotte is het winnen van olie, gas en grondstoffen vanaf dit weekend verboden.

Bovenop eerdere sancties

De sancties zijn nadrukkelijk tegen Rusland gericht. Eerder werden al in juli sancties opgelegd door Europa, nadat de Krim in maart werd ingenomen door Rusland. Daardoor werd het moeilijker te investeren in bepaalde economische sectoren en infrastructuur. Ook trof de EU sancties voor de betrokkenheid van Rusland bij het conflict in Oost-Oekraïne. Daarbij werd een zwarte lijst opgesteld van Russische personen en werden tegoeden bevroren.

Vandaag zei de Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie met journalisten dat hij de annexatie van het schiereiland blijft zien als de enige optie om “onze beschaving te behouden” tegen de “Staatsgreep” die eerder in Oekraïne was gepleegd. Poetin gaf ook aan dat de sancties effect hebben; de crisis die Rusland nu bedreigt, mede veroorzaakt door de lage stand van de roebel en de lage olieprijs, wordt voor 25 tot 30 procent beïnvloed door sancties van de Verenigde Staten en Europa.

    • Sam de Voogt