Cultuur

Dit zijn de grootste slachtoffers van de Sony-hack

A movie theater worker sweeps rain water under a poster for the movie "The Interview" at the AMC Glendora 12 movie theater, Wednesday, Dec. 17, 2014, in Glendora, Calif. The fallout from the Sony Pictures Entertainment hack that began four weeks ago exploded Tuesday after the shadowy group calling themselves Guardians of Peace escalated their attack beyond corporate espionage and threatened moviegoers with violence reminiscent of the terrorist attacks of September 11, 2001. (AP Photo/Damian Dovarganes)
A movie theater worker sweeps rain water under a poster for the movie "The Interview" at the AMC Glendora 12 movie theater, Wednesday, Dec. 17, 2014, in Glendora, Calif. The fallout from the Sony Pictures Entertainment hack that began four weeks ago exploded Tuesday after the shadowy group calling themselves Guardians of Peace escalated their attack beyond corporate espionage and threatened moviegoers with violence reminiscent of the terrorist attacks of September 11, 2001. (AP Photo/Damian Dovarganes) Foto AP

Zit Noord-Korea nou achter de Sony-hack of niet? De aanval en gebruikte malware lijken erg op een hack van Zuid-Koreaanse banken in 2013. Anderen schrijven de aanval toe aan hackers die Sony willen terugbetalen voor het ‘kapotmaken’ van het internet, door het vrij uitwisselen van data te belemmeren.

Wel duidelijk is: het hacken en lekken van documenten van Sony Pictures kent een hoop slachtoffers. De meest opvallende:

Seth Rogen en James Franco

Foto Reuters

Aanleiding voor de hack lijkt de komedie The Interview, die op Eerste Kerstdag in roulatie zou gaan. Ondertussen is besloten dat de film niet meer wordt uitgebracht. In de film spelen Rogen en Franco tabloidjournalisten die betrokken raken bij een CIA-complot om de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un uit de weg te ruimen. Maakten ze vorige week nog grappen over ‘Sonyleaks’, deze week zeggen ze interviews af en bezweert Rogen dat zijn film “dwaas is, en niet controversieel wil zijn”.

Amerikaanse bioscoophouders

De hackersgroep, die zich Guardians of Peace noemt, dreigde gisteren met een ‘nieuw 9/11’ en adviseerde omwonenden van bioscopen die The Interview draaien hun huizen te evacueren. Een première van The Interview in New York werd daarop afgeblazen, vier grote Amerikaanse bioscoopketens (samen bijna de helft van de Amerikaanse schermen) kondigden aan de film niet te vertonen, en nu verschijnt de film voorlopig helemaal niet. Een thriller over Noord-Korea is ook geschrapt.

Amy Pascal

Foto AFP

Tot dusver ligt vooral Amy Pascal, die als hoofd van Sony Motion Pictures direct verantwoordelijk is voor The Interview, onder vuur. Haar e-mailverkeer met filmproducer Scott Rudin rond een biopic van Steve Jobs is pijnlijk: Rudin noemt Angelina Jolie daarin geschift en een “minimaal getalenteerd verwend nest” terwijl Pascal bevestigt dat Leonardo DiCaprio “inderdaad weerzinwekkend is” als hij de rol van Jobs afwijst. Maar veel schadelijker zijn Pascals flauwe grappen over een ontbijt met president Barack Obama: “Zal ik hem vragen of hij Django (Unchained) leuk vond?”, mijmert Pascal. Rudin: “Of 12 Years a Slave?” Dynamiet, in raciaal sensitief America.

Scott Rudin

Foto AP

De opvliegende, alom gehate filmproducer Scott Rudin maakt weer nieuwe vijanden. Zijn scheldpartijen tegen Angelina Jolie en Leonardo diCaprio worden alom geciteerd, maar ook miljardairsdochter Megan Ellison, een van de grootste filmfinanciers in het huidge Hollywood, behoort niet tot zijn vrienden meer. Rudin noemt haar een “28-jarige bipolaire krankzinnige” van wie je altijd maar hoopt dat ze haar medicijnen heeft geslikt.

Aaron Sorkin

Foto AFP

Scenarioschrijver Aaron Sorkin (West Wing, the Social Network) schrijft op 6 maart dat vrouwen Oscars krijgen voor simpele rollen, zoals Cate Blanchett in Blue Jasmine, en dat alleen Meryl Streep en Helen Mirren qua acteren het niveau van mannen bereiken.

George Clooney

Foto Reuters

George Clooney stuurt op 29 januari, na snijdende recensies over zijn oorlogsepos The Monument Men, een huilerige e-mail naar Sony-topvrouw Amy Pascal. Door de kritiek slaapt Clooney naar eigen zeggen al dertig uur niet. Pacal belooft “hem te beschermen door veel geld te verdienen, de beste wraak”. Volgens de gelekte ‘Ultimates’ van Sony - nettowinsten - levert de film Sony slechts 10 miljoen dollar op.

Sony Corp zelf

Schadenfreude over Hollywoods overbetaalde en indiscrete ego’s terzijde, is de vraag wat de schade zal zijn van ‘Sonyleaks’ - zeker nu twee films zijn geschrapt. Er wordt gesproken over 100 miljoen dollar, een mooi rond bedrag en veel minder dan de 171 miljoen dollar bij een eerdere hack van het Sony Playstation Network in april 2011, toen criminelen gevoelige bedrijfsinformatie en details van 77 miljoen gebruikers stalen. Naast reputatieschade heeft Sony Pictures een vertrouwenscrisis op te lossen.