OM vervolgt Wilders om discriminatie

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders moet zich verantwoorden voor uitspraken die hij in Den Haag, buiten de Tweede Kamer, deed op 12 en 19 maart over Marokkanen in Nederland. Hij beloofde toen onder meer te zullen „regelen” dat er minder Marokkanen in Nederland zullen zijn. Bij het OM kwamen meer dan 6.400 aangiftes binnen.

Het OM voert aan dat politici „ver mogen gaan” in uitspraken, maar dat de vrijheid van meningsuiting wordt begrensd door het verbod op discriminatie. Eerder deze week oordeelde de Hoge Raad in een zaak tegen een Amsterdamse lokale politicus dat ook het „aanzetten tot onverdraagzaamheid” grenzen stelt aan de vrijheid van politici om te kwetsen.

Geert Wilders vindt het „onbegrijpelijk” dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden. In een verklaring die de PVV vanmorgen verspreidde legde hij een verband met de hoge stand van de PVV in de peilingen: „dat bevalt de elite blijkbaar niet”.

Vanochtend botste een andere PVV’er in de Kamer met andere partijen. Kamerleden onder wie Ton Elias (VVD) verweten PVV’er Dion Graus discriminerende uitlatingen te doen. (NRC)