De musicalmarkt stort in, en dus fuseren Van den Ende en Verlinde

2014-12-17 14:46:20 AMSTERDAM - Joop van den Ende (L) en Albert Verlinde tijdens de persconferentie waarin ze aankondigen dat hun theaterondernemingen gaan fuseren. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
2014-12-17 14:46:20 AMSTERDAM - Joop van den Ende (L) en Albert Verlinde tijdens de persconferentie waarin ze aankondigen dat hun theaterondernemingen gaan fuseren. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

“Extra slagkracht” op de musicalmarkt, daar draait de gisteren aangekondigde fusie van de theaterbedrijven van Joop van den Ende en Albert Verlinde om. Vanaf 1 januari heet het bedrijf van Verlinde Stage Entertainment Nederland (waarvan Verlinde twee maanden later ook directeur wordt), Van den Ende geeft leiding aan het overkoepelende, internationale bedrijf. Verlinde vindt:

“Met de overstap naar Stage Entertainment ontstaan interessante nieuwe creatieve mogelijkheden, grote kansen en krijg ik verantwoordelijkheden waar ik met veel plezier naar uitkijk.”

Wie in de cijfers duikt, komt uit op een mogelijke reden voor de fusie van de twee bedrijven: het gaat erg slecht met Nederlandse musicals.

Het aantal voorstellingen daalt…

Het aantal bezoekers aan musicals halveerde bijna sinds 2008…

Van den Ende maakte de afgelopen jaren verlies, of minimale winst…

Van het bedrijf van Verlinde zijn geen winst- of omzetcijfers te achterhalen.

…en het personeel in Nederland slonk. In Duitsland groeit het

    • Jacco Hupkens