Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Binnenland

CBS: in 2060 telt Nederland 18,1 miljoen inwoners

Er komen veel Nederlanders bij de komende jaren,
Er komen veel Nederlanders bij de komende jaren, Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De Nederlandse bevolking zal de komende decennia blijven groeien. In 2060 zal het aantal inwoners in Nederland 18,1 miljoen zijn. Dat blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die vandaag is gepubliceerd.

Meer migranten, langere levensduur

De groei is te verklaren doordat er meer migranten naar Nederland komen dan dat er weggaan. Ook stijgt de levensduur van mensen en worden er meer kinderen geboren. In de toekomst zal de Nederlandse bevolking meer ouderen en meer allochtonen tellen.

Kinderen

De afgelopen drie jaar werden er juist steeds minder kinderen geboren. Dit jaar keert die trend: er werden 175.000 kinderen geboren. Dat zijn er 3.000 meer dan in 2013. Het geboortecijfer zal verder stijgen, verwacht het CBS, omdat het aantal vrouwen van rond de dertig jaar zal toenemen. Rond 2030 zullen er 193.000 kinderen per jaar geboren worden, erna daalt dit cijfer weer.

Immigranten

In 2014 kwamen er circa 180.000 immigranten naar Nederland, 15.000 meer dan vorig jaar. De afgelopen dertig jaar is de Nederlandse bevolking in totaal met 2,4 miljoen inwoners gegroeid. Driekwart van die 2,4 miljoen mensen waren allochtoon.

Ouderen

Volgens de prognose van het CBS groeit het aantal 65-plussers van 3,0 miljoen nu naar 4,8 miljoen in 2040 en 4,7 miljoen in 2060. Het aantal 80-plussers stijgt naar verwachting van 0,7 miljoen nu naar 2 miljoen in 2060.