Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Boko Haram kidnapt opnieuw meer dan honderd vrouwen

Nigeriaanse studenten protesteren in mei van dit jaar tegen de ontvoering van 200 meisjes in Chibok door Boko Haram. Gumsuri, waar opnieuw veel vrouwen zijn ontvoerd, ligt slechts twintig kilometer daarvandaan.
Nigeriaanse studenten protesteren in mei van dit jaar tegen de ontvoering van 200 meisjes in Chibok door Boko Haram. Gumsuri, waar opnieuw veel vrouwen zijn ontvoerd, ligt slechts twintig kilometer daarvandaan. Foto EPA

Boko Haram heeft bij een aanval op een klein Nigeriaans dorp in het noordoosten van het land 32 mensen gedood en meer dan honderd mensen, vooral vrouwen en kinderen, gegijzeld. Dat meldt het AFP. De Amerikaanse nieuwszender CNN spreekt van minstens 185 gegijzelden.

De aanval van de terreurorganisatie vond vier dagen geleden plaats in het dorp Gumsuri. Daarbij kwamen gewapende mannen met voertuigen het dorp binnenrijden. Nadat ze 32 mannen hadden vermoord, werden vrouwen en kinderen bij elkaar gedreven en meegenomen. Dat het nieuws nu pas bekend wordt, komt door de afgelegen locatie van het dorp en vanwege het ontbreken van een communicatienetwerk doordat alle telecomtorens in de regio zijn verwoest.

Niet ver van eerdere ontvoering

Gumsuri ligt op slechts 20 kilometer van de stad Chibok, waar in april meer dan 200 meisjes werd ontvoerd. De meisjes zijn nog steeds niet terug en volgens Boko Haram worden ze uitgehuwelijkt. Ook zouden de meisjes moeten meevechten met de terroristen. Vorige maand heroverde het Nigeriaanse leger Chibok op Boko Haram.

Boko Haram voert sinds vijf jaar een bloedige burgeroorlog met de Nigeriaanse overheid. De organisatie wil een islamitische staat uitroepen in de noordoostelijke regio van het Afrikaanse land. Boko Harram heeft de afgelopen jaren meer dan 7.000 burgers vermoord in honderden aanvallen, waaronder bomaanslagen, en daarnaast honderden mensen ontvoerd.

Muiterij in Nigeriaanse leger

Terwijl de terreurorganisatie doorgaat met het plegen van aanslagen, klagen soldaten van het Nigeriaanse leger over gebrek aan wapens, munitie, loon en voedsel. Vanochtend werden 54 militairen ter dood veroordeeld omdat ze weigerden te vechten tegen Boko Haram omdat ze te slecht bewapend zouden zijn.

In september van dit jaar werden al twaalf soldaten veroordeeld tot de doodstraf nadat ze in opstand waren gekomen tegen hun officier omdat die in hun ogen een aantal soldaten de dood in had gejaagd door ze een hinderlaag in te sturen.