Bod op Volcano: Philips wil meekijken in je bloedvaten

Philips betaalt bijna 1 miljard euro voor het Amerikaanse Volcano. Het gaat om ‘opereren zonder snijden’.

De ‘Eagle Eye’ van Volcano, een katheter dat door een ader geleid wordt. foto newscom

Philips wil marktleider worden in medische technologie en zet die belofte kracht bij met een grote overname. Gisteren maakte het een vriendschappelijk bod bekend van 1,2 miljard dollar (974 miljoen euro) op de Amerikaanse katheterspecialist Volcano. Het is een fikse prijs voor een bedrijf dat – ondanks zijn geavanceerde producten – nog verlies lijdt. De grootste overname die Philips in de medische sector deed was ook een Amerikaans bedrijf: Respironics, gespecialiseerd in beademingsapparatuur (3,6 miljard euro in 2005).

Eén ding is zeker in de gezondheidszorg: aan patiënten is geen gebrek. Per jaar worden alleen in Nederland al 38.000 mensen – voornamelijk mannen – gedotterd. Bij zulke behandelingen wordt speciale apparatuur gebruikt waarmee de arts in de bloedvaten kan kijken wat er aan de hand is.

Volcano uit San Diego (1.800 werknemers) is gespecialiseerd in katheters, dunne buizen die met grote precisie door het bloedvatstelsel van het menselijk lichaam geleid worden. Een van die katethers is de Volcano Eagle Eye Platinum, die met behulp van ultrasoon geluid ziet wat voor soort aankoeksels zich in het bloedvat bevinden. Ook kan het katheter meten hoe de doorstroming van het bloed is. Daardoor is te bepalen of en waar een vernauwde bloedvat gedotterd of ondersteund moet worden.

Livebeeld tijdens operatie

Het is de bedoeling dat de ultrasone sensoren van Volcano samenwerken met de beeldvormingstechnologie die Philips zelf al ontwikkelde. Die bekijkt de patiënt met een röntgenscanner en geeft vanaf een afstandje live beeldinformatie door aan de hartchirurg – Philips omschreef dat eerder al als een navigatiesysteem voor het hart. De Eagly Eye van Volcano kan ter plekke meekijken naar het resultaat.

„Veel cardiologieafdelingen in ziekenhuizen werken met zowel Volcano als Philips”, zegt Philips-topman Frans van Houten. Vandaar dat een overname in zijn ogen voor de hand ligt.

Volcano blijft niet zelfstandig maar wordt onderdeel van Philips’ medische tak in Best, bij Eindhoven. De nieuwe tak ‘beeldgeleide therapie’ zal geleid worden door Bert van Meurs. Het is een verzamelnaam voor medische technologie die opereren zonder onnodig snijden mogelijk maakt.

Een fikse premie

De koers van Volcano schoot na de aankondiging met 55 procent omhoog, die van Philips daalde licht. Philips betaalt een fikse premie voor Volcano: 18 dollar per aandeel, terwijl de laatste koers op iets meer dan 11 dollar stond. Toch vindt Frans van Houten het bod goed getimed: de koers staat nu een stuk lager dan een paar maanden geleden. De top van Volcano is al akkoord gegaan, de rest van de aandeelhouders volgen als het goed is begin 2015. Van Houten is niet van plan om een hoger bod uit te brengen om de aandeelhouders nog meer terwille te zijn. Philips betaalt in cash en een deel met geleend geld. De eerste respons positief.

Volcano lijdt nog verlies

Volcano heeft een jaaromzet van 394 miljoen dollar (grotendeels afkomstig uit de VS en Japan) en leed in 2013 nog 30 miljoen dollar verlies. De winst in 2012 was bescheiden, 8 miljoen dollar. Van Houten denkt zijn aankoop weer winstgevend te krijgen door te bezuinigen op overheadkosten. Daarnaast zal Volcano straks de monitors van Philips gebruiken, net als de wegwerponderdelen van katheters. Dat scheelt geld. Vermoedelijk verdwijnen er banen in San Diego, hoeveel is niet bekend. „De onderzoeksafdelingen en de verkooptak van Volcano stellen we in ieder geval bijzonder op prijs", zegt Van Houten.

Philips (116.000 medewerkers) had in 2013 een omzet van 23,4 miljard en 1,2 miljard winst. Die cijfers zijn nog inclusief de lichtdivisie, die volgend jaar wordt afgestoten. Drie maanden geleden maakte Philips bekend dat het bedrijf opgesplitst zal worden in twee delen. Philips Healthtech gaat verder als een combinatie van de medische tak en Consumer Lifestyle.

Philips verwacht dat het bedrijfsonderdeel waarin Volcano belandt vanaf 2017 bijna 10 procent winst maakt. „We kiezen voor een langetermijnstrategie”, aldus Van Houten.

De topman is niet bang dat integratie in Philips een klein bedrijf als Volcano zal verstikken in de bureaucratie van een multinational. Van Houten: „Onze bedrijfscultuur is veranderd en biedt voor enterpreneurship”. Oftewel: minder Philips-dogma’s, meer ruimte voor ondernemende geesten.

    • Marc Hijink