Bijbelverhalen in Hollywood, altijd weerstand

Exodus zorgde voor rumoer onder christenen. Roderick Vonhögen, de katholieke podcastpriester legt uit waarom.

De afgelopen jaren zijn meer Bijbelverhalen verfilmd. Zoals The Passion of The Christ in 2004 en Noah eerder dit jaar. Deze films worden vaak niet goed ontvangen in religieuze kringen. Roderick Vonhögen, katholiek priester en bekend van zijn podcasts over de Bijbelse thema’s in films, begrijpt waar het wringt.

Waarom roepen films als Exodus vaak weerstand op bij gelovigen?

„Voor gelovigen zijn dit heilige verhalen. Deze verhalen zijn een soort grondplan van wat God met de mensen wil. Die religieuze dimensie vinden mensen heel belangrijk.”

Waar slaat Hollywood de plank mis?

„Als ik naar de previews van Exodus kijk, zie ik een hoop spektakel. Kosten noch moeite worden gespaard. Vooral de tien plagen worden indrukwekkend in beeld gebracht, maar de religieuze reden voor de plagen lijkt te ontbreken. Niet alleen moest het volk bevrijd worden van de slavernij, maar ook van de afgoderij voor de farao en de Nijl. Daarom kleurde de Nijl rood. En Christian Bale speelt Mozes als een duister figuur, terwijl in het Bijbelverhaal Mozes juist steeds meer gefascineerd raakte door God.”

In andere films spelen vaak ook Bijbelse thema’s, en dat lijkt geen probleem.

„Dat is inderdaad een grappig contrast. Als het Bijbelverhaal iets anders wordt verteld, zijn gelovigen in rep en roer, maar als Star Wars of Harry Potter een Bijbels thema heeft, vinden ze het prachtig. Dat komt denk ik omdat gelovigen bij Star Wars uitgaan van een fictieverhaal. Je moet niet vergeten dat in sommige protestantse kringen de Bijbel heel letterlijk wordt opgevat. In die kringen bestaat de vrees dat mensen de Hollywoodfilms als het echte Bijbelverhaal gaan zien.”

Wat vindt u zelf van de Hollywood Bijbelverfilmingen?

„De film over Noach met Russell Crowe vond ik verschrikkelijk, wat een saaie en slechte film. Maar ik ga Exodus zeker zien. Ik ben heel benieuwd naar de tien plagen op groot scherm, in 3D! Als je kijkt naar de filmgeschiedenis, is de Bijbel nooit echt goed verbeeld. Neem Jesus Christ Superstar, wat een hippiebende was dat. Ik denk ook niet dat mensen de Hollywoodfilms voor het echte Bijbelverhaal aannemen. Ze kunnen op Google zoeken naar de religieuze dimensie.”

    • Diederik Huffels