Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Benzine en diesel zijn te duur

Natuurlijk weten we het al wanneer we de euro’s zien wegtikken aan de pomp: de benzine is te duur. Het Financieele Dagblad heeft het uitgezocht en inderdaad: benzine en diesel zijn ‘relatief duur’ aan de pomp. Automobilisten betaalden de afgelopen weken rond de 0,15 euro te veel.

De reden is simpel. De olieprijs mag dan sinds juni bijna gehalveerd zijn, de autobrandstoffen zijn dat niet. Oliemaatschappijen verrekenen de lagere prijs niet helemaal, en pomphouders gebruiken de daling van de olieprijs deels om hun eigen marge te verbeteren.

Dat de prijs aan de pomp minder hard daalt dan de olieprijs komt door een vertraging, verklaart Shell. De olie moet eerst verwerkt worden. Het duurt wel even voor we de daling aan de pomp terugzien. Bovendien heeft de markt van raffineerders een eigen dynamiek, aldus een woordvoerder.

De prijs van benzine en diesel kan dus best nog verder dalen. “Ik geloof zo dat er tien cent van de prijs af kan”, zegt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief United Consumers. Hij analyseert de brandstofprijzen dagelijks.

Klinkt leuk, maar juich niet te vroeg: de accijns op benzine en diesel gaat per 1 januari met 0,9 procent omhoog. Dat compenseert de prijs aan de pomp dan weer.

Philips koopt te dure scanners

Philips betaalt te veel voor het Amerikaanse bedrijf Volcano, een fabrikant van röntgenapparatuur voor hart- en vaatchirurgen. Dat schrijft de Volkskrant. Philips betaalt bijna 1 miljard euro voor de overname. Dat is 18 euro per aandeel, maar een aandeel Volcano kostte gisteren op de beurs maar 11,49 dollar - nog geen 10 euro.

Toen het nieuws van de prijzige overname bekend werd, voelde Philips dat op de AEX. Met een verlies van 2,47 procent behoorde het bedrijf volgens de Volkskrant tot de grote verliezers van de dag. Daarentegen schoot het aandeel Volcano omhoog op de Nasdaq. Halverwege de handelsdag kostte het aandeel al 17,83 dollar.

Philips en Volcano werken al langer samen. De aankoop past bij Philips-strategie om meer te investeren in gezondheidstechnologie. Het bedrijf in Californië is gespecialiseerd in het maken van ultrageluidbeelden van de binnenkant van bloedvaten.

De overname moet begin 2015 afgerond zijn. Vanaf 2017 moet het bedrijf gaan bijdragen aan Philips winst.

Winst voor Oracle dankzij cloud

De trend om te werken in de cloud pakt bijzonder gunstig uit voor Oracle. De opbrengst uit software en platforms die via de cloud worden geleverd, steeg met 45 procent, schrijft Trouw. De nettowinst van het bedrijf was wel 2 procent lager dan vorig jaar: 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro).

Topman Larry Ellison ziet het nieuwe jaar met veel vertrouwen tegemoet. De orders voor cloudproducten lopen tot het eind van het boekjaar op naar ruim 250 miljoen dollar (202,50 miljoen euro). Volgend jaar wordt dat meer dan 1 miljard dollar (800 miljoen euro).

    • Eefje Rammeloo