Belgen roepen ‘Honderd jaar eenzaamheid’ uit tot lievelingsroman

In het jaar van zijn overlijden is een van de romans van Gabriel García Márquez in België uitgeroepen tot de favoriete roman aller tijden. García Márquez’ Honderd jaar eenzaamheid eindigde in een verkiezing op Cobra.be, de cultuurwebsite van de VRT, voor De naam van de roos van Umberto Eco en Mulisch’ De ontdekking van de

García Márquez in juni 1987 in Bogota. Foto Reuters / Stringer

In het jaar van zijn overlijden is een van de romans van Gabriel García Márquez in België uitgeroepen tot de favoriete roman aller tijden.

García Márquez’ Honderd jaar eenzaamheid eindigde in een verkiezing op Cobra.be, de cultuurwebsite van de VRT, voor De naam van de roos van Umberto Eco en Mulisch’ De ontdekking van de hemel.

Meer dan 6000 lezers reageerden op de oproep van Cobra om uit een lijst van 50 klassiekers de favoriete roman te selecteren. Vlaamse schrijvers als Hugo Claus en Louis Paul Boon maakten naarmate de verkiezing een opmars. Boons De Kapellekensbaan en Claus’ Het verdriet van België eindigden zo allebei in de top tien. De volledige top tien ziet er als volgt uit:

1 Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez
2 De naam van de roos van Umberto Eco
3 De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch
4 De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon
5 Het parfum van Patrick Süskind
6 In de ban van de Ring van J. R. R. Tolkien
7 Het verdriet van België van Hugo Claus
8 Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez
De vliegeraar van Khaled Hosseini
10 Stoner van John Williams

Afgelopen week publiceerde ook NRC Boeken een lijst met de vijftig favoriete literaire klassiekers. U kunt de necrologie van García Márquez hier lezen.

    • Sebastiaan Kort