Asscher praat met Duivesteijn over oplossing zorgconflict

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher praat vanochtend opnieuw met Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn over een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen PvdA en VVD.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens het overleg met de PvdA-top op het Ministerie van Sociale Zaken.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens het overleg met de PvdA-top op het Ministerie van Sociale Zaken. Foto ANP / Bart Maat

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) spreekt vanochtend opnieuw met Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn over een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen PvdA en VVD. Dat meldt persbureau ANP.

Misschien toch een akkoord

Sinds de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Schippers blokkeerde, is er topoverleg tussen de twee coalitiepartijen. Daarbij zijn af en aan ook leden van de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP aanwezig.

Aangezien het niet de oppositiepartijen zijn die dwarsliggen, maar drie PvdA’ers in de Eerste Kamer, is de crisis over de zorgwet in de eerste plaats een PvdA-probleem. En dus moet die partij met een oplossing komen, vindt de VVD.

Als het gesprek tussen Asscher en Duivesteijn een positieve uitkomst heeft, kunnen de twee partijen waarschijnlijk in de loop van de dag een akkoord sluiten.

Gisteravond sprak Asscher ook al met Duivesteijn en de twee andere dwarsliggende PvdA-senatoren: Guusje ter Horst en Marijke Linthorst. De twee vrouwen zouden bereid zijn om een compromis te sluiten, maar laten hun beslissing afhangen van partijgenoot Duivesteijn.

Crisis over zorgwet van Schippers

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag voor onrust gezorgd in de coalitie door tegen de afschaffing van het recht op vrije artsenkeuze te stemmen. Onverwacht stemden drie PvdA-senatoren tegen, waardoor zorgverzekeraars niet een polis mogen gaan aanbieden waarin alleen behandelingen worden vergoed die zijn gedaan door specialisten met wie ze een contract hebben.

Duivesteijn is ernstig ziek, daardoor kon het gesprek met hem gisteravond niet worden afgerond.

Update 12.02 uur: Minister Lodewijk Asscher en Diederik Samsom overleggen nog in het Torentje.

Twitter avatar NOS NOS Minister Schippers verlaat het ministerie van premier Rutte: er is voortgang. Minister Asscher en PvdA-leider Samsom zijn op het Torentje.

Kan het kabinet nog vallen?

Politiek redacteur van NRC Thijs Niemantsverdriet zegt:

“Het lijkt erop dat er een deal komt. De coalitie overlegt nog steeds in het Torentje, dus het gesprek loopt nog. Toch zijn er twee momenten waarop het nog mis kan gaan. Eerst moet er een formulering komen waar zowel Duivesteijn als de VVD mee kunnen leven en vervolgens moeten de drie oppositiepartijen instemmen met het aangepaste plan.”

Die tweede fase is nog niet bereikt, zegt Niemantsverdriet:

“De drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP die ook akkoord moeten gaan, zijn nog niet gearriveerd. Op dit moment zijn alleen coalitieleden in gesprek in het Torentje.”

Meer weten over de crisis in Den Haag? Lees: ‘In 5 minuten bijgepraat: waarom leidt de zorgwet tot zo’n crisis in Den Haag?’

Lees ook het artikel in nrc.next: ‘Hoe de laatste crisis in Den Haag kon ontstaan‘ (€).

En het artikel in NRC Handelsblad voor een uitgebreide uitleg over de zorgwet: ‘Grijpt de verzekeraar de macht? 6 stellingen over de vrije artsenkeuze‘ (€).

    • Carlijn Vis