AIVD erkent afluisteren van advocatenkantoor terreurverdachten

De geheime dienst AIVD heeft toegegeven advocaten van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d’Oliveira te hebben afgeluisterd. Dat stelt het advocatenkantoor op de eigen website, waarop een brief van minister Plasterk over het onderwerp openbaar is gemaakt.

Minster Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA).
Minster Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA). Foto ANP/Bart Maat

De geheime dienst AIVD heeft toegegeven advocaten van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d’Oliveira te hebben afgeluisterd. Dat stelt het advocatenkantoor op de eigen website, waarop een brief van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) over het onderwerp openbaar is gemaakt.

Het kantoor had een klacht ingediend omdat advocaten al jarenlang vermoedden te worden afgeluisterd door de AIVD. Prakken d’Oliveira verdedigt onder andere veel terreurverdachten. In het geschreven antwoord van de minister wordt de klacht door de commissie van toezicht voor inlichtingendiensten (CTIVD) gedeeltelijk gegrond verklaard. De minister schrijft het advies van de CTIVD over te nemen en zegt dat de AIVD “onbehoorlijk” heeft gehandeld bij het uitwerken van telefoongesprekken, sms’jes en e-mails.

Ondanks beleid toch afgetapt

Daarmee geeft de AIVD toe dat er tussen 1 januari 2003 en 1 juli 2014 gesprekken zijn afgeluisterd en sms’jes en e-mails van de advocaten heeft bekeken en uitgewerkt. De CTIVD zegt twijfels te hebben over de noodzaak van het uitwerken van communicatie van het advocatenkantoor van vóór 2007. In dat jaar is door de AIVD een beleid opgesteld ten opzichte van het aftappen van onder andere telefoons. Maar ook daarna zijn er volgens de CTIVD ten onrechte berichten uitgewerkt.

In principe is het afluisteren van het contact tussen advocaten en verdachten verboden onder het verschoningsrecht. Dat waarborgt vrij overleg tussen beide partijen, zodat een goede verdediging kan worden voorbereid. Enkel wanneer er direct gevaar dreigt voor de veiligheid mogen er uitzonderingen gemaakt worden.

Prakken d’Oliveira zegt in een verklaring op de eigen website dat de regelgeving omtrent afluisteren “ernstig te kort schiet”. Het advocatenkantoor wil dat de wet wordt aangepast zodat het tappen van communicatiemiddelen alleen nog mogelijk wordt na toestemming van de rechter. Nu mag de AIVD overgaan tot afluisteren als de minister dat noodzakelijk acht.