Ze begonnen te schieten op de schoolkinderen

Talibaanstrijders vielen gisteren een school binnen en openden het vuur. 132 kinderen kwamen om. „De man bleef maar zoeken en pompte kogels in hun lichamen.”

Bij een bloedige aanval op een middelbare school in Pakistan hebben Talibaanstrijders gisteren vele tientallen mensen gedood, onder wie voornamelijk schoolkinderen.

Volgens een politiewoordvoerder zijn bij de aanval 141 mensen omgekomen, van wie 132 kinderen en negen docenten. Nog eens 121 kinderen en negen volwassenen zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Bijna acht uur lang hielden de militanten de school bezet en de nog aanwezige kinderen en docenten gegijzeld. Uiteindelijk slaagde het Pakistaanse leger erin de gijzelnemers te doden.

Negen strijders van de Tehrik-e-Taliban, de Pakistaanse tak van de fundamentalisten, vielen ’s ochtends de school in de noordelijke stad Peshawar binnen. Op dat moment waren vele honderden scholieren in de school aanwezig. Van hen konden velen ongedeerd ontsnappen.

Sommige gewonde kinderen vertelden vanaf hun ziekenhuisbed hoe het eraan toeging tijdens de aanval.

Shahrukh Khan (16) vertelde aan Newsweek hoe twee mannen in paramilitaire uniformen het klaslokaal kwamen binnenstormen. Ze schreeuwden Allah-o-Akbar en openden het vuur. De kinderen die de eerste salvo’s overleefden doken weg. „Toen schreeuwde een van hen: ‘Er zitten er heel veel onder de tafels. Pak ze’. Ik zag een man met grote laarzen op me af komen.” Shahrukh was geraakt in beide benen. Hij propte zijn stropdasje in zijn mond om de pijn te verbijten en hield zich voor dood. „De man met de grote laarzen bleef maar zoeken naar kinderen en pompte kogels in hun lichamen.”

Na de aanval zag hij overal lichamen van dode en zwaargewonde klasgenoten. „Ik zag onze klassenassistente, haar lichaam brandde. Ze zat op een stoel en er kwam bloed uit haar lichaam.” Ze was door de aanvallers extra gruwelijk vermoord omdat ze de kinderen wilde beschermen.

„Een van mijn leraren huilde, ze was in haar hand geschoten en huilde van de pijn”, zei een scholier die de aanslag overleefde tegen persbureau Reuters. „Een terrorist liep toen naar haar toe en begon te schieten tot ze geen geluid meer maakte. Om mij heen lagen mijn vrienden, gewond en dood.”

Vergelding voor de militaire strijd

De getroffen school in Peshawar staat aan de rand van het zogeheten cantonment, het district in veel Pakistaanse steden waar al sinds de Britse koloniale tijd de militairen en hun voorzieningen zijn gevestigd. De getroffen middelbare school wordt beheerd het Pakistaanse leger; op de school zitten zowel kinderen van burgers als kinderen van militairen.

Een woordvoerder van de Talibaan, die in een telefoongesprek met de media de aanval opeiste, bevestigde dat zijn groepering de militairen wilde straffen voor het leed dat ze de vrouwen en kinderen van de strijders aandoen. „We wilden hen de pijn laten voelen.”

Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei dat de aanslag volgens hem niet het doel had om met behulp van gijzelaars eisen af te dwingen. „Hun enige doel, zo lijkt het, was om die onschuldige kinderen te doden”, zei hij tegen persbureau AP.

De Talibaanwoordvoerder weersprak dat, toen de aanval nog bezig was. „We geven [de strijders] de directe instructie geen minderjarigen pijn te doen, maar het militaire personeel.”

Talibaan zijn strijdbaar, Pakistan ook

Met de aanval hebben de Talibaan opnieuw laten zien dat ze nog allerminst verslagen zijn. Dit ondanks een langdurig offensief van het Pakistaanse leger tegen de Talibaan in hun bolwerken in Noord-Waziristan, aan de grens met Afghanistan in het noordwesten van Pakistan.

De Pakistaanse premier Sharif reageerde vooral strijdbaar: hij verklaarde dat de militaire operatie in Noord-Waziristan tegen de Talibaan onverminderd zal doorgaan. „De strijd zal doorgaan, daar moet niemand aan twijfelen.” Ook Malala Yousafzai, de 17-jarige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en zelf slachtoffer van geweld van de Talibaan, zei dat ze rouwt om de kinderen. „Ze zijn mijn broeders en zusters. Maar we zullen nooit verslagen worden.”

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag. De Amerikaanse president Obama sprak van een „gruwelijke daad” en zegde Pakistan steun toe in de strijd tegen het terrorisme in de regio.

    • Joeri Boom
    • Thomas de Veen