We kunnen er geen genoeg van krijgen

We importeren steeds meer van die vette vruchten. Waarom eigenlijk?

1 Wat is er aan de hand?

De import van avocado’s - we verbouwen het zelf niet - is sinds 2006 bijna verdrievoudigd. Nederland is de tweede grootste importeur ter wereld geworden. Terwijl we in 2006 circa 49.000 ton avocado importeerden, is het ondertussen met ruim 143.000 ton onze nummer elf import-vrucht. Sinaasappels, ananas (ook een snelle stijger) en bananen doen het bijvoorbeeld nog altijd wel beter, maar de import van avocado’s stijgt veel harder dan de totale fruitimport.

2 Wat moeten we met die dingen?

Een groot deel is bestemd voor doorvoer. Met name naar Duitsland, Frankrijk en Zweden voert Nederland duizenden tonnen avocado’s per jaar weer uit. Maar toch verklaart die doorvoer niet alleen de enorme importtoename. Hoewel er geen consumptiecijfers van avocado’s in Nederland beschikbaar zijn, zou dit erop wijzen dat we ook steeds meer van die vette vrucht zijn gaan eten. Aanwijzing is ook dat het googlen op ‘avocado’ sinds 2007 met een factor 10 is toegenomen.

3 Zijn er wel genoeg avocado’s?

‘Avocadotekort op komst, begin maar een voorraadje guacamole aan te leggen.’ Dat schreven Amerikaanse media afgelopen week in ieder geval wel. Droogte, criminaliteit en een toenemende vraag zorgen er volgens hen voor dat de avocado dit jaar moeilijker te krijgen zal zijn. En dus: dat de prijzen omhoog gaan.

Ook in de VS is de vrucht namelijk populairder dan ooit. Volgens National Geographic is de hele wereld sinds 1993 ruim twee keer meer avocado’s gaan eten. En dat zou binnenkort kunnen zorgen voor een ‘quinoa-moment’: de vraag is groter dan de markt aankan.

Californië, met vorig jaar ruim 435 miljoen dollar (350 miljoen euro) aan verbouwde avocado’s veruit de grootste producent in de VS, heeft dit seizoen te maken gehad met „historische droogte”. Terwijl een avocado juist extreem veel water nodig heeft. En grootste avocadoproducent van de wereld Mexico, waar de VS de meeste avocado’s vandaan haalt, kent ook droogte én heeft nog een ander probleem: criminele gangs persen de boeren van lucratieve avocadoplantages af en vragen een deel van de inkomsten.

4 Ojee, wat nu?

Staat Nederland ook een quinoa-moment te wachten? De import- en verkoopprijs is de laatste jaren wel gestegen: van 1366 euro per geïmporteerde ton in 2007 tot ruim 1.700 euro per ton dit jaar.

Maar van schaarste zal voorlopig in Nederland geen sprake zijn: in tegenstelling tot de VS importeren wij bijna driekwart van de avocado’s uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. Vooral Peru is de laatste jaren juist opgekomen als grote avocado-exporteur en is ondertussen de tweede ter wereld. Het organiseert daarom aankomend jaar zelfs het Wereld Avocado Congres (ja, dat bestaat). In het land dreigt momenteel meer een overschot dan een tekort.

Het niet moeilijk te bedenken dat als een dergelijke groei van de consumptie doorzet, er uiteindelijk een onhoudbare milieusituatie kan ontstaan: de vrucht vraagt immers heel veel water. Gelukkig werken wetenschappers aan een avocado met een stuk minder dorst.

    • Anouk van Kampen