Dit schrijven andere media vandaag

Colorful fall leaves at Dumbarton Oaks Gardens in the Georgetown neighborhood of Washington, DC, November 9, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSON
Colorful fall leaves at Dumbarton Oaks Gardens in the Georgetown neighborhood of Washington, DC, November 9, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSON

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Aanleg A15 uitgevoerd door uitgebuite Polen

Als je over een paar jaar over de bredere A15 van Oostvoorne naar Barendrecht rijdt, weet dan dat je over een weg rijdt die aangelegd is door structureel onderbetaalde, onverzekerde en overwerkte Polen. Dat meldt De Telegraaf op basis van informatie van FNV Bouw.

De krant heeft via de vakbond loonstroken van de Polen gezien waaruit zou blijken dat de cao op meerdere punten wordt ontdoken.

Een Poolse bouwvakker die inmiddels weg is bij Betel Infra, de onderaannemer die een deel van het verbredingswerk uitvoert, doet in de Telegraaf zijn verhaal. Klagen mag niet, want dan moet je per direct naar Polen, zegt hij . Werkweken van ruim 90 uur kwamen wel eens voor, vertelt Mario. Overigens, zonder dat overwerk betaald werd.

De bouwbedrijven herkennen zich niet in de verhalen, laten zij weten. ,,Alle werknemers krijgen de overuren voor de volle honderd procent uitbetaald”, zegt eigenaar Pierre Heijnen van Betel Infra in de Telegraaf.

Booking.com straks niet meer gegarandeerd de goedkoopste

Reserveringssite Booking.com laat de teugels vieren: het bedrijf zal aangesloten hotels straks niet meer contractueel verplichten via hun site de goedkoopste tarieven aan te bieden. Dat schrijft de Volkskrant.

De versoepeling komt op last van de Europese Commissie. Die onderzocht of dit soort verplichtingen niet marktverstorend werken, aangezien reserveringssites als Booking.com en Expedia zo niet op prijs de concurrentie aangaan.

Hoteliers vinden de starre regeling al tijden niks, meldt de Volkskrant. Op de oude manier kunnen zij zelf klanten geen korting aanbieden. De hotelbranche vindt de knieval van Booking.com dan ook niet ver genoeg gaan. Hotels moeten weer de volledige vrijheid geven over tarieven en de voorwaarden.

Nog minder aardgas uit Groningen

Een beetje minder om beetje meer rust te geven. Dat lijkt het devies van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD). De Nederlandse Aardgasmaatschappij mag volgens jaar 39,5 miljard kubieke meter aardgas winnen, 7,5 procent dan eerder gegund. Het FD heeft een stuk.

Kamp wil op deze manier de kans op meer en zwaardere aardbevingen verkleinen. Het besluit volgt op een gelijkluidend advies van Staatstoezicht op de Mijnen, de verantwoordelijke toezichthouder.

Actievoerders, zoals de stichting Schokkend Groningen, vindt dat de inperking nog lang niet ver genoeg gaat.

 

    • Melle Garschagen