VVD wil vandaag ‘oplossingsrichting’ hebben van PvdA

De VVD wil dat er vandaag door de PvdA een ‘oplossingsrichting’ wordt gevonden voor de ontstane crisis. Daarbij moet het gezicht van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) worden gered en moet netto hetzelfde overblijven: het beperken van de vrije artsenkeuze.

Minister Edith Schippers in het torentje van minister-president Mark Rutte. Foto: ANP / Evert-Jan Daniëls
Minister Edith Schippers in het torentje van minister-president Mark Rutte. Foto: ANP / Evert-Jan Daniëls

De VVD wil dat er vandaag door de PvdA een ‘oplossingsrichting’ wordt gevonden voor de ontstane crisis. Daarbij moet het gezicht van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) worden gered en moet netto hetzelfde overblijven: het beperken van de vrije artsenkeuze.

Wat die oplossing precies inhoudt, is nog altijd erg onduidelijk. De betrokken PvdA’ers - Diederik Samsom, Hans Spekman, Marleen Barth, Marijke Linthorst (woordvoerder namens de drie dissidenten) en staatssecretaris Martin van Rijn - zijn al de hele dag in beraad op het ministerie van Sociale Zaken en wilden nog niks loslaten over een mogelijke oplossing. In de loop van de dag zijn ook minister Asscher, VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en minister Edith Schippers langs geweest.

Twitter avatar RoelSchrein Roel Schreinemachers Schippers op vraag @floorbremer of het nog goed gaat komen: ‘Uiteraard, je moet altijd goede hoop houden’ #crisis #vrijeartsenkeuze

Wetsvoorstel vrije artsenkeuze gestrand in senaat

Het beraad is nodig omdat gistermiddag drie PvdA-senatoren - Adri Duivesteijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst - tegen het beperken van de vrije artsenkeuze stemden, waardoor het wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer is. Het niet doorgaan van het wetsvoorstel van Schippers, dat sneuvelde met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor, komt als een verrassing. Het was een van de pijlers van het zorgakkoord dat eerder dit jaar werd gesloten.

Het tegenstemmen van de drie senatoren toont de leidersschapcrisis waar de PvdA al langer in verkeert, schrijft onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus vanmiddag in NRC Handelsblad (€):

“Samsom heeft al langer moeite zijn Kamerfractie in het gareel te houden. Zijn collega Barth in de Eerste Kamer – onlangs opnieuw aangewezen als lijsttrekker bij de komende senaatsverkiezingen – geeft er ook geregeld blijk van dat zij het gezag mist om haar regisserende ambities waar te maken.

En nu gisteren bleek dat ook Asscher en, in mindere mate, Van Rijn de dissidente partijgenoten niet konden overtuigen van de coalitiepolitiek, dreigde de coalitie te bezwijken onder een moeilijk op te lossen controverse.”

Ook toont de huidige crisis de zwakte aan die de coalitie vanaf de start heeft, schrijft Meeus:

“De afwezigheid van een meerderheid in de Eerste Kamer werd sinds vorig najaar opgevangen met steun van drie constructieve oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Vanuit het idee dat die Tweede Kamerfracties greep hadden op hun collega’s in de senaat. De ironie is dat uitgerekend de PvdA, als coalitiepartij, die greep niet blijkt te hebben.”

Steun van D66, ChristenUnie en SGP

In het voorjaar wist Schippers steun te verzamelen van D66, ChristenUnie en SGP voor haar wetsvoorstel, dat voor een wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet moest zorgen waarin de vrije artsenkeuze wordt gegarandeerd. Gisteren werd echter duidelijk dat er een kans bestond dat het plan het mogelijk niet ging halen.

Meerdere PvdA-senatoren twijfelden of ze moesten instemmen met het wetsvoorstel en vroegen op het laatste moment meer uitleg over de details. Duivesteijn, Linthorst en Ter Horst stemden toch tegen. NRC-redacteur Enzo van Steenbergen noemde dat gisteren dapper:

“Het is best dapper om zo’n besluit terug te fluiten. Eerder was er wel discussie, want de PvdA was historisch gezien altijd tegen een verandering van de wet. Maar dit plan was onderdeel van het zorgakkoord. Wellicht heeft het ermee te maken dat alle drie de senatoren volgend jaar stoppen als senator. Daardoor voelden ze zich misschien minder gebonden aan de partijpolitiek en hebben ze deze beslissing genomen.”

    • Nando Kasteleijn