Van kelderende roebel slikken Aziaten altijd even

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een dalende roebel?  Dat zorgt steevast voor ongemakkelijk gedraai op stoelen van Aziatische centrale bankiers. Beleggers in Thailand, Zuid-Korea en Indonesië vegen dan wat zenuwzweet van hun voorhoofd. De herinneringen aan de Aziëcrisis van 1998, ingeluid door de roebelcrisis van 1997, is nog vers genoeg.

Maar dit keer is Azië beter voorbereid, schrijft Nikkei Asian Review. De tien landen die samenwerkingsverband ASEAN vormen hebben ruim 806 miljard dollar in valutareserves die ze mogelijk kunnen inzetten om een vrije val van hun munteenheden te stoppen. Alleen de omvang van die pot geld is genoeg om belegger ervan te weerhouden de speculeren op dalingen van de Thaise baht of Indonesische roepiah. 806 miljard dollar is vijf keer zo veel als de landen in 1998 in kas hadden.

De Financial Times is minder overtuigd van de weerbaarheid van Azië. De Britse zakenkrant wijst erop dat de Indiase roepie de afgelopen dagen al 2,6 procent in waarde is gedaald.

Nootjesgate leidt tot mogelijk tot miljoenenboete

Een zakje nootjes kost Korean Air mogelijk 1,3 miljoen Amerikaanse dollar en een vliegverbod van 21 dagen. Dat is de straf die het Zuid-Koreaanse ministerie van Transport mogelijk oplegt, schrijft de Financial Times.

Bestuurslid Cho Hyun-ah ontstak onlangs in woede omdat zij een zakjes nootjes kreeg tijdens een vlucht naar New York. Zij wilde liever de nootjes in een schaaltje krijgen. In de nasleep nam Cho Hyun-ah ontslag, maar daar neemt het transportministerie geen genoegen mee.

De rel heeft een zenuw geraakt in Zuid-Korea. Korean Air is een chaebol, een groot bedrijf dat nog steeds in handen van een familie is, net als Samsung. De kritiek luidt dat de bestuurders van deze chaebols zo elitair en geïsoleerd leven van de rest van de samenleving dat ze onacceptabel gedrag vertonen.

Hoe noem je beef jerky zonder beef?

Weer een voedselrelletje in China. Drie bedrijven worden door de autoriteiten vervolgd omdat ze gedroogde rundvleesreepjes produceerden zonder - je raadt het al - rundvlees. Dat schrijft de Hongkongse krant South China Morning Post.

Yisi, dat al ruim 20 jaar op de markt is, blijkt vooral varkensvlees te bevatten dat geweekt is in water waardoor de vezels groter worden en meer op rundvlees lijken. Ook worden er wat kruiden bij gedaan om de smaak aan te passen.

Het rundvlees zonder rundvlees-nieuws komt na het bericht dat China eieren zonder eieren maakt. De bedrijven zeggen dat ze varkensvlees gebruiken omdat de kosten veel lager liggen. Ook beweren ze dat het vlees veilig was om te eten.

 

 

    • Melle Garschagen