Spanje in de ban van ‘duel van de schaamte’

Voetballers van Levante en Real Zaragoza verdacht van misdaad waarvoor een maximale celstraf van vier jaar staat.

Saïd Boutahar in 2011. Foto EPA

Spanje maakt zich op voor een grote rechtszaak over een omgekochte voetbalwedstrijd tussen Levante en Real Zaragoza. Ook wel 'het duel van de schaamte’ genoemd.

1 Waarom is het competitieduel tussen Levante en Real Zaragoza verdacht?

Deze wedstrijd werd op 21 mei 2011 op de slotdag van de competitie afgewerkt in het Estadi Ciutat de València van Levante. Real Zaragoza wilde met een overwinning het gevaar van een mogelijke degradatie afwenden. Het duel eindigde in een 2-1 overwinning voor Zaragoza dat de competitie beëindigde op een veilige dertiende plaats met evenveel punten als Levante. Deportivo La Coruña degradeerde net als Hércules Alicante en UD Almeria naar de Segunda División A. De wedstrijd trok de aandacht omdat gokbedrijven zagen dat er opvallend veel was ingezet op winst van Real Zaragoza. Na onderzoek is volgens het openbaar ministerie van Valencia gebleken dat er omkoping in het spel was. Levante zou een bedrag van 965.000 euro hebben gekregen om te verliezen.

2 Wie zijn er allemaal betrokken bij dit schandaal?

Het openbaar ministerie van Valencia heeft een aanklacht ingediend tegen 41 verdachten onder wie 36 spelers van beide clubs. Op de lijst staat onder anderen de Nederlander Saïd Boutahar die destijds voor Real Zaragoza uitkwam. De voetballer, die vandaag de dag bij Al-Shamal uit Qatar onder contract staat, speelde 66 minuten mee. De bekendste spelers onder zijn Gabi – de huidige captain van Atlético Madrid – en Ander Herrera van het Manchester United van Louis van Gaal. Gabi maakte de beide doelpunten voor Zaragoza tegen Levante. Ook coach Javier Aguirre wordt genoemd. Deze Mexicaan zat destijds bij Zaragoza op de bank en is nu bondscoach van Japan. Fernández Borbalán, die het duel floot, staat niet tussen de verdachten.

3 Is hier nu sprake van omkoping of van matchfixing?

Mogelijk beide. Het openbaar ministerie heeft vast kunnen stellen dat er tussen 17 en 19 mei tal van bedragen zijn overgemaakt naar rekeningen van spelers van Real Zaragoza. De voetballers hebben tijdens verhoren ontkend dat dit geld gebruikt zou zijn voor omkoping. In de boeken van Real Zaragoza zouden de bedragen als ‘premies’ zijn aangeduid. Omdat gokbedrijven verdacht veel inzetten zagen op winst voor Zaragoza is er mogelijk ook sprake van matchfixing.

4 Welke straf staat de betrokkenen mogelijk te wachten?

In Spanje wordt fraude in de sport sinds 2010 gezien als een misdaad. Spelers hangt een maximale gevangenisstraf van vier jaar boven het hoofd en kunnen voor zes jaar worden geschorst. Het kan nog één tot twee jaar duren voordat het proces is afgerond.

    • Koen Greven