Cultuur

Sony zwaar onder druk door ‘terroristische bedreigingen’ hackers

Foto AFP

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het staartje van de Sony-hack blijkt erg lang te zijn, schrijft Quartz. De hackers genaamd de Guardians of Peace lijken in een boodschap bioscoopbezoekers van de film The Interview met geweld te bedreigen.

Warning
We will clearly show it to you at the very time and places “The Interview” be shown, including the premiere, how bitter fate those who seek fun in terror should be doomed to.
Soon all the world will see what an awful movie Sony Pictures Entertainment has made.
The world will be full of fear.
Remember the 11th of September 2001.
We recommend you to keep yourself distant from the places at that time. (If your house is nearby, you’d better leave.)
Whatever comes in the coming days is called by the greed of Sony Pictures Entertainment.
All the world will denounce the SONY.

De bedreigingen hebben ervoor gezorgd dat Sony bioscopen - die The Interview zouden tonen - de vrijheid geeft om alsnog de film te weigeren. Dat meldt The Wall Street Journal op gezag van ingewijden. Dit is volgens de zakenkrant een ongekende beslissing in de geschiedenis van Hollywood. Er gaan zelfs stemmen op om de première op 25 december in zijn geheel te schrappen omdat deze bedreigingen er sowieso voor gaan zorgen dat de film slecht bezocht wordt. Het Amerikaanse ministerie van Homeland Security laat echter weten dat er “op dit moment” geen “geloofwaardige” aanwijzingen zijn voor een terroristische aanslag.

De trailer van The Interview:

De hack is een ramp voor Sony. Maar volgens TechCrunch is het bijna de schuld van de filmstudio zelf. Het bedrijf zou op de hoogte zijn geweest van de gebrekkige digitale veiligheid en toch besloten hebben het risico van een hack te willen lopen. Een harde les om te leren volgens het techblog. En ook niet de eerste. (Hier nog een paar lessen die bedrijven kunnen leren van de hack van Sony)

Investeerders vissen met miljarden naar de nieuwste Uber

Marktverstorende diensten als Uber zijn hot. Zeker sinds de app op 41 miljard dollar gewaardeerd wordt. Investeerders zijn daarom naarstig op zoek naar nieuwe winstgevende startups. Volgens The New York Times heeft dit ervoor gezorgd dat zij als waanzinnigen geld in het rond strooien.

Volgens de Amerikaanse krant is dat af te lezen aan de ontstellend hoge waarderingen van piepjonge (en vooral onbekende) startups zoals Instacart, Stripe en Kabam. De waarde van deze bedrijven is in zeer korte tijd van nul naar miljarden gestegen, ook al hebben sommigen niet eens inkomsten of een plan om de markt te veroveren. Sommige slimme Silicon Valley-bewoners recyclen zelfs oude afgedankte ideeën, zoals boodschappendienst Instacart dat veel lijkt op de na de dotcombubbel gesneuvelde diensten als Kozmo en Webvan.

The New York Times spreekt van een gigantische gok die investeerders klaarblijkelijk willen wagen om een deel van de nieuwe Uber te bezitten. Maar misschien moet de taxidienst dan eerst de verwachtingen waarmaken en in plaats van verboden worden in landen over de hele wereld, autoriteiten overtuigen van hun nut.

Olive Garden trekt weer klanten

Het lijkt weer goed te gaan met Olive Garden, schrijft The Wall Street Journal. Eigenaar Darden Restaurants presenteerde gisteren de eerste positieve kwartaalcijfers voor de restaurantketen sinds mei 2013.

In het kwartaal dat op 23 november werd afgesloten, stegen de verkoopcijfers van Olive Garden met 0,5 procent. Niet veel, maar veel beter dan de 0,4 procent krimp die analisten voorspelden. Daarnaast liet Darden Restaurants tevreden zien dat bij het Italiaanse restaurant alle afgelopen vier maanden winst gedraaid werd, de eerste keer sinds november 2010.

Het herstel van Olive Garden wordt toegeschreven aan het afschaffen van kortingen, het mogelijk maken van online afhaal bestellen en het ontwikkelen van speciale afgeprijsde menu’s van 9,99 dollar. In oktober werd het hele bestuur nog vervangen op aandringen van de aandeelhouders in het kader van broodnodige veranderingen om het bedrijf weer rendabel te maken.