Broers opnieuw onderzocht

Er komt een nieuw psychiatrisch onderzoek naar de geestesgesteldheid van twee uit Brazilië geadopteerde broers die worden verdacht van drie moorden in Drenthe.

De rechtbank in Asssen heeft gisteren ingestemd met dit verzoek van de advocaten. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum in Utrecht constateerden eerder dat het tweetal toerekeningsvatbaar was tijdens de misdrijven, zodat een basis voor een veroordeling tot tbs ontbreekt.

Admilson (30) en Marcos R. (29) zitten sinds maart vast wegens drie moorden, op een ouder echtpaar uit Exloo en een man bij Spier. Beide broers hebben bekend. Zij zouden uit zijn geweest op het geld van hun slachtoffers.

Tijdens de regiezitting vrijdag kraakten de advocaten de werkwijze van de onderzoekers en noemden de conclusies „onbegrijpelijk”. De broers zijn gezamenlijk en individueel onderzocht. Marcos R. kampt volgens de onderzoekers wel met een ontwikkelingsstoornis.

Zijn broer Admilson werkte bij Defensie en keerde volgens zijn twee advocaten met een posttraumatische stresstoornis terug uit Afghanistan. Daarna zou het ook door zijn softdrugsverslaving bergafwaarts zijn gegaan. De jongens werden als kleuter geadopteerd.