Regeringspartijen in Torentje voor gezamenlijk overleg

Steeds meer kopstukken van regeringspartijen VVD en PvdA komen woensdagavond naar het Torentje van premier Rutte. Onder meer minister Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn al binnen om daar te praten over een oplossing.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het torentje van minister-president Mark Rutte.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het torentje van minister-president Mark Rutte. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Verschillende kopstukken van regeringspartijen VVD en PvdA overleggen vanavond in het Torentje met premier Rutte. Onder meer minister Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn binnen om daar te praten over een oplossing voor de gisteren weggestemde zorgwet van Schippers.

Ook staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bij het ministerie van Algemene Zaken zijn binnen. Rond kwart over elf arriveerden PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. “Een oplossing is er nog niet. Er wordt constructief gesproken”, zei Samsom bij aankomst. Hij wist niet hoe lang het ging duren om met een oplossing te komen. “Sommige dingen duren een dag, andere iets langer”, aldus Samsom.

Rond middernacht schoven ook de fractieleiders van de drie ‘bevriende’ oppositiepartijen aan. ChristenUnie-leider Arie Slob, D66-leider Alexander Pechtold en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zijn aanwezig bij het crisisberaad.

Geen uitstel voor PvdA

De PvdA is al vrijwel de hele dag in beraad een ‘oplossingsrichting’ voor de ontstane crisis in het kabinet. De VVD eiste eerder op de avond dat de coalitiepartner nog vandaag met een oplossing moet komen. Berichten dat premier Rutte de PvdA tot tien uur morgenochtend had gegeven, worden ontkend.

Naast de kopstukken van de regeringspartijen kwam ook de PvdA-top vanavond bijeen. Dat overleg is inmiddels afgelopen. Bij die bijeenkomst waren onder meer vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aanwezig. Ook de fractievoorzitters van de partij in de Eerste en Tweede Kamer, Diederik Samsom en Marleen Barth, namen aan het gesprek deel.

PvdA-overleg levert “geen nieuws” op

Tot een uitkomst heeft het beraad niet geleid. “Ik heb geen nieuws voor u”, zo meldde Asscher na afloop. De PvdA’ers spraken eerder op de avond met twee van de tegenstemmers, Marijke Linthorst en Guusje ter Horst. De derde senator die de wet van Schippers katapulteerde, Adri Duivesteijn, was niet bij het overleg betrokken, omdat hij ziek is. Na het PvdA-overleg gingen Asscher en Samsom bij hem thuis langs, zo twittert een verslaggever van De Telegraaf:

Twitter avatar Jorn Jorn Jonker Asschers en Samsoms dienstwagen bij Duivesteijn thuis. Wordt ultieme poging om hem over te halen gedaan http://t.co/COcqIwfxZ7
    • Joost Pijpker