Positieve reacties op toenadering VS en Cuba

Foto: ANP / Martijn Beekman

Het is goed dat Cuba en de Verenigde Staten hun diplomatieke betrekkingen herstellen, vindt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Ook andere landen en instituties reageren positief op de toenadering tussen de VS en Cuba.

Koenders spreekt van “goede stappen in de richting van normalisering van betrekkingen”. Koenders’ voorganger Frans Timmermans was in januari in Cuba. Koenders:

“Nederland speelt een voortrekkersrol om het hervormingsproces op Cuba actief te ondersteunen, inclusief respect voor de mensenrechten.”

Paus: bereid om een verdere bijdrage te leveren

Paus Franciscus reageerde verheugd op het besluit van Cuba en de Verenigde Staten om hun diplomatieke banden te herstellen. In een verklaring meldt het Vaticaan:

“De Heilige Vader wenst zijn warme felicitaties uit te spreken over het historische besluit van de regeringen van de VS en Cuba om diplomatieke banden te herstellen, met het doel om hun problemen te overwinnen in het belang van de burgers van beide landen.”

Volgens Amerikaanse functionarissen heeft de Paus, samen met Canada, een sleutelrol gespeeld in de onderhandelingen tussen de VS en Cuba. Het Vaticaan weten bereid te zijn om een verdere bijdrage te leveren aan het versterken van de banden tussen de twee landen. De volledige verklaring van het Vaticaan staat hier.

‘De Verenigde Naties staan klaar om te helpen’

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon reageerde positief op de ontwikkelingen. De VN dringen al lange tijd aan op een toenadering tussen de landen. Ban Ki-Moon:

“Ik hoop oprecht dat deze aankondiging zal leiden tot verdere uitwisseling tussen deze twee landen. De VN staan klaar om beide landen te helpen om hun relaties te verstevigen.”

Rusland: stap in juiste richting

Rusland heeft positief gereageerd op de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten. “We zien dit als een stap in de juiste richting”, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov woensdag tegen persbureau Interfax. “We geloven niet dat het opleggen van sancties door de Verenigde Staten tegen welk land dan ook een legitieme basis heeft.” Rusland gaan momenteel zelf gebukt onder Amerikaanse sancties.

Venezuela: “een moedig en noodzakelijk gebaar”

Ook de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft positief gereageerd op de toenadering tot Cuba. Maduro noemde de vrijlating in de VS van drie Cubaanse spionnen “een moedig en noodzakelijk gebaar”. Venezuela is een belangrijke steunpilaar van Cuba, maar verkeert zelf in crisis.

    • Eva de Valk