Philips betaalt 1 miljard euro voor medisch bedrijf VS

Philips neemt voor 1,2 miljard dollar (circa 1 miljard euro) in contanten de Amerikaanse producent van medische apparatuur Volcano over. Dat maakte het elektronicaconcern woensdag bekend.

Volcano maakt beeldvormings- en meetapparatuur die via een katheter kan worden ingebracht bij vaatchirurgie. Daarmee draagt de overname bij aan de inspanningen die Philips levert om te groeien in apparatuur voor operaties waarbij minder hoeft te worden gesneden (minimaal-invasieve chirurgie).

Het in San Diego gevestigde Volcano behaalde vorig jaar een omzet van 400 miljoen dollar. Het bedrijf heeft circa 1800 mensen in dienst.

Philips verwacht de overname, die unaniem gesteund wordt door de raad van bestuur van het Amerikaanse bedrijf, in het eerste kwartaal van 2015 af te ronden. De eerste bijdrage aan de winst per aandeel wordt in 2017 voorzien. De overname wordt betaald uit bestaande middelen en leningen. (ANP)