Pastinaak-gembersoep

illustratie jet peters

We maken een menu uit Hemelse Modder deze week. Het boek is ingedeeld in vier seizoenen, met aan het einde van elk hoofdstuk een viergangenmenu compleet met wijnadvies. Ik heb voor deze week dwars door het boek heen een menu gekozen, maar deze romige, vegetarische soep van pastinaak en gember komt toevallig uit het wintermenu, vandaar dat ik er meteen een wijnadvies bij kan geven.

Volgens de sommelier van restaurant Hemelse Modder (het boek is een uitgave van het gelijknamige Amsterdamse restaurant) biedt een witte wijn van de Albarino druif mooi tegenwicht aan het frisse van de gember en de aardse toon van de pastinaak. De Albarino groeit aan beide kanten van de Minho, de grensrivier tussen Noord-Portugal en Spanje. De druif wordt weleens vergeleken met de viognier vanwege de geur van bloemen, gedroogde abrikozen en muskus. Hij levert elegante, frisse wijnen op. Die overigens bij veel meer gerechten passen dan alleen bij deze soep.

    • Janneke Vreugdenhil