Pastinaak-gembersoep

We maken een menu uit Hemelse Modder deze week. Het boek is ingedeeld in vier seizoenen, met aan het einde van elk hoofdstuk een viergangenmenu compleet met wijnadvies. Ik heb voor deze week dwars door het boek heen een menu gekozen, maar deze romige, vegetarische soep van pastinaak en gember komt toevallig uit het wintermenu, vandaar dat ik u er meteen een wijnadvies bij kan geven.

Volgens de sommelier van restaurant Hemelse Modder (het boek is een uitgave van het gelijknamige Amsterdamse restaurant) biedt een witte wijn van de Albarino druif mooi tegenwicht aan het frisse van de gember en de aardse toon van de pastinaak. De Albarino groeit aan beide kanten van de Minho, de grensrivier tussen Noord-Portugal en Spanje. De druif wordt weleens vergeleken met de viognier vanwege de geur van bloemen, gedroogde abrikozen en muskus. Hij levert elegante, frisse wijnen op. Die overigens bij veel meer gerechten passen dan alleen bij deze soep.

Fruit de prei en de gember in de olie in een wijde pan tot de prei zacht is. Voeg de pastinaak toe en laat die 5 à 10 minuten meebakken. Voeg de wijn, het water en de groentebouillon toe en laat de soep 30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep en zeef hem. Breng op smaak met peper en zout. Vul een soepbord tot iets over de helft, garneer met een beetje slagroom.