Pakistan gaat doodstraf weer uitvoeren na aanslag op school

Indiase kinderen houden twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de aanval op de school gisteren. Foto ANP/EPA/Divyakant Solanki

In de nasleep van de aanslag op een school heeft Pakistan het moratorium op de doodstraf opgeheven. Bij de aanslag gisteren vielen 141 dodelijke slachtoffers, van wie 132 kinderen.

Dat heeft een woordvoerder van premier Nawaz Sharif vanochtend bekendgemaakt. Door het moratorium werd de doodstraf in Pakistan niet uitgevoerd, maar de aanslag van gisteren heeft de premier anders doen besluiten: de doodstraf kan worden uitgevoerd als er sprake is van een terreurdaad. In 2008 werd voor de laatste keer de doodstraf uitgevoerd.

Drie dagen rouw

Gisteren bestormden zeven leden van de Talibaan de door het leger gerunde school in Peshawar, een stad in het onrustige noordwesten van Pakistan. Op het moment van de aanslag waren vijfhonderd mensen - scholieren en leraren - in het gebouw aanwezig. De daders hebben de aanslag niet overleefd; onduidelijk is of het leger hen heeft gedood of dat er sprake is van een zelfmoordactie.

Pakistan heeft een driedaagse periode van nationale rouw afgekondigd. De eerste slachtoffers worden vandaag begraven.

Buurland India - waarmee Pakistan een sluimerend conflict heeft over de regio Kashmir - heeft ontzet gereageerd op de aanslag van gisteren. Premier Modi noemde de aanval een ‘zinloze daad van een onbeschrijfelijke wreedheid’.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Spoke to PM Nawaz Sharif over the telephone. Offered my deepest condolences on the dastardly terror attack in Peshawar.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers hebben scholen in India twee minuten stilte gehouden.

    • Philippus Zandstra