AD hoeft berichtgeving Demmink niet te rectificeren

Het Algemeen Dagblad heeft niet onrechtmatig gehandeld toen het twee jaar geleden publiceerde dat de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, begin jaren tachtig contacten had met een pooier van minderjarige jongens.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag beslist. Zij wijst een verzoek om rectificatie en een schadevergoeding van 100.000 euro van de inmiddels gepensioneerde topambtenaar af. Volgens de rechtbank „is niet gebleken dat het AD onbetrouwbare bronnen heeft gebruikt”.

De rechtbank meent bovendien dat er voor de artikelen voldoende fundament bestond in de vorm van serieus te nemen aanwijzingen om een „potentiële misstand” aan de orde te stellen. Het AD baseerde zich op een vijftal voornamelijk anonieme bronnen onder wie een destijds minderjarige hasjhandelaar. Demmink heeft volgens de rechters ook „in genoegzame mate de gelegenheid” gehad op wederhoor. Hem is per mail gevraagd te reageren. Hij gaf alleen te kennen de pooier niet te kennen en zag verder af van een reactie. Volgend jaar beslist het OM of Demmink voor de strafrechter moet komen wegens verkrachting van twee Turkse jongens.