Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama zoekt diplomatieke toenadering Cuba - ‘historische dag’

President Obama telefoneert met Raúl Castro. Foto: Official White House Photo / Pete Souza
President Obama telefoneert met Raúl Castro. Foto: Official White House Photo / Pete Souza

De Amerikaanse president Barack Obama wil de banden met Cuba aanhalen. De Cubaanse leider Raúl Castro heeft dit bevestigd. De toenadering tussen de twee landen komt na een gevangenenruil eerder vandaag en zou een grote koerswijziging betekenen na 55 jaar vijandigheid.

Obama wil het Amerikaanse handelsembargo jegens Cuba versoepelen en binnen afzienbare tijd volledig diplomatieke betrekkingen aangaan met Cuba. Dat zei hij tijdens een live uitgezonden speech. Castro sprak tegelijkertijd het Cubaanse volk toe.

Amerikaanse Ambassade in Havana

Obama stelt onder andere voor een ambassade in Havana te openen, banken die contacten met Cuba onderhouden minder restricties op te leggen en het makkelijker te maken voor Amerikanen om naar het land te reizen en er zaken te doen.

De huidige Amerikaanse strategie van isolatie werkt niet, aldus Obama:

Het is niet in het belang van Amerika, noch in het belang van het Cubaanse volk, om Cuba richting de afgrond te duwen. We weten uit ervaring dat het beter is om een land aan te moedigen en hervormingen te ondersteunen dan beleid op te leggen dat van een land een mislukte staat maakt.

Als symbolische handreiking naar de Cubanen zei Obama: “Somos todos Americanos” (Wij zijn allemaal Amerikanen).

Een uitgebreid overzicht van de voorgestelde wijzigingen is te vinden in deze factsheet van het Witte Huis.

Republikeinse senatoren willen opheffing embargo blokkeren

Alleen het Amerikaanse Congres kan het embargo afschaffen. De invloedrijke Republikeinse senator Marco Rubio, die Cubaanse ouders heeft, zei  vandaag dat hij het herstel van de diplomatieke banden met Cuba zal proberen te blokkeren. Volgens Rubio heeft Obama te veel weggegeven in de onderhandelingen en te weinig binnengehaald.

Ook de Republikeinse senator Lindsey Graham is tegen Obama’s voorstel.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Republikeinen in de Senaat, Lindsey Graham en Marco Rubio, dreigen het Cuba-akkoord te saboteren: geen geld voor een Amerikaanse ambassade.

‘Vrijlating Gross grote stap Cuba’

De toespraak van Obama volgt op een gevangenenruil tussen Washington en Havana die eerder vandaag bekendgemaakt werd. Washington liet drie Cubaanse gevangenen vrij; Cuba liet de Amerikaan Alan Gross terugkeren naar de VS en een Amerikaan die wegens “veiligheidsredenen” anoniem blijft. Ook heeft Cuba toegezegd 53 gevangen vrij te laten die de VS als politieke gevangenen heeft aangemerkt.

Gross is inmiddels geland, meldt NRC-correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Alan Gross, de vrijgelaten Amerikaanse gevangene, is vanuit Cuba geland op militair vliegveld Andrews. Eerste woorden: “I am free.”

NRC-redacteur Latijns-Amerika Ykje Vriesinga over de gevangenruil:

Het is een grote stap dat de Cubaanse regering Alan Gross heeft laten gaan. Hij zou het Cubaanse regime hebben willen ondergraven en werd achter de hand gehouden als kostbaar wisselgeld voor een mogelijke uitruil met Cubaanse spionnen die vastzitten in de Verenigde Staten.

Vijf jaar lang heeft Cuba geweigerd om Gross vrij te laten, ondanks berichten eerder dit jaar dat zijn gezondheid zeer was verzwakt. Dat Gross nu naar huis mag betekent een belangrijke verbetering in de Amerikaans-Cubaanse betrekkingen en maakt nieuwsgierig wat Washington in ruil heeft geboden voor Gross.

‘Historische dag’

De twee landen staan tegenover elkaar sinds de revolutie uit 1959 waarbij Raúls oudere broer Fidel Castro de macht greep. Kort daarna riep Castro Cuba uit tot een communistisch land, waarmee het een ideologische tegenstander werd van de VS. In 1961 sloot Washington zijn ambassade in Havana; sindsdien hebben de twee landen geen diplomatieke betrekkeningen.

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie is Cuba economisch afhankelijk van Venezuela geworden, een land dat in diepe crisis verkeert. De toenadering van Obama maakt vandaag een historische dag, aldus CNN-correspondent in Cuba Patrick Oppmann:

Twitter avatar CNN_Oppmann Patrick Oppmann CNN Church bells ringing in Havana. Covering history…