Economie

Nederland houdt van avocado. Een beetje te veel misschien?

Foto iStock

De avocado verovert Nederland. Nederland importeert steeds meer van de vette vrucht. Gaat dat wel goed?

Nomnomnom

De import van avocado’s - we verbouwen ze zelf niet - is sinds 2006 bijna verdrievoudigd. Nederland is de op een na grootste importeur ter wereld geworden.

Terwijl we in 2006 net iets meer dan 49 duizend ton avocado importeerden, staat avocado ondertussen op nummer elf in de top van importvruchten. Sinaasappels, ananas (ook een snelle stijger) en bananen doen het bijvoorbeeld wel nog beter, maar avocado vertoont een stijgende lijn ten opzichte van de totale fruitimport.

Veel daarvan gaat het land meteen weer uit. Naar Duitsland, Frankrijk en Zweden met name voert Nederland duizenden tonnen avocado per jaar door. Toch blijft een groot deel binnen de grenzen. Hoewel er geen consumptiecijfers van avocado in Nederland beschikbaar zijn, zou dit erop wijzen dat we ook zelf meer avocado zijn gaan eten. Namelijk: bijna drie keer zoveel.

Dat gaat samen met een vergrote interesse op Google in Nederland voor avocado:

Komt er nu een tekort?

Avocadotekort op komst, begin maar een voorraadje guacamole aan te leggen. Dat schreven Amerikaanse media afgelopen week in ieder geval wel. Droogte, kartels en een toenemende vraag zorgen er volgens hen voor dat de avocado dit jaar moeilijker te krijgen zal zijn. En dus: dat de prijzen omhoog gaan.

Ook in de VS is de vrucht namelijk populairder dan ooit. Volgens National Geographic is de hele wereld sinds 1993 ruim twee keer meer avocado’s gaan eten. En dat zou kunnen zorgen voor een ‘quinoa-moment’: de vraag is groter dan de levering toestaat.

In de VS in ieder geval wel. Californië, met vorig jaar ruim 435 miljoen dollar (350 miljoen euro) aan verbouwde avocado’s veruit de grootste producent van het land, heeft dit seizoen te maken gehad met “historische droogte”. Terwijl een avocado juist extreem veel water nodig heeft. En grootste avocadoproducent van de wereld Mexico, waar de VS de meeste avocado’s vandaan haalt, kent ook droogte én heeft een kartelprobleem. Gangs persen de boeren van lucratieve avocadoplantages af en vragen een deel van de inkomsten.

Oh nee. Wat nu?

Staat Nederland ook een quinoa-moment te wachten? De import- en verkoopprijs is de laatste jaren wel gestegen:

Maar geen zorgen: (voorlopig) geen schaarste. Nederland importeert in tegenstelling tot de VS voornamelijk uit Peru.

Dat land is de laatste jaren juist opgekomen als grote avocado-exporteur en is ondertussen de tweede van de wereld. Het organiseert daarom aankomend jaar zelfs het Wereld Avocado Congres (ja, dat bestaat). In het land dreigt momenteel meer een overschot dan een tekort.

Al is het niet moeilijk te zien dat als een dergelijke groei van de consumptie doorzet, er uiteindelijk een onhoudbare vraag zou kunnen komen doordat de vrucht zoveel water vraagt. Gelukkig zijn wetenschappers daar ook al op gekomen. Ze werken aan een avocado die minder water nodig heeft.

Oef. Opluchting. Nacho’s, iemand?