Lekker in die wond roeren. Laat dat maar over aan Michel Houellebecq

Michel Houellebecq in 2014.
Michel Houellebecq in 2014. EPA/ETTORE FERRARI

De kaart en het gebied (2010) was mild, te mild eigenlijk voor beroepsprovocateur Michel Houellebecq. Dat de Franse schrijver met een nieuwe roman zout in open Franse wonden strooit, hoeft dan ook niet te verbazen.

In Houellebecqs aankomende roman Soumission heeft Frankrijk in 2022 een islamitische president: Mohammed Ben Abbas. En dat ligt gevoelig in Frankrijk, schrijft de Volkskrant, omdat het Front National van Marine Le Pen benadrukt dat stemmen op de gevestigde politieke orde in Frankrijk een dergelijk toekomstscenario in de hand werkt.

Wond

“Het is een hot item”, zegt recensent Franse literatuur Margot Dijkgraaf. Zij zat, onderweg naar het festival Mode d’Emploi, toevallig in hetzelfde vliegtuig als Geert Wilders toen hij eind november naar Lyon vloog om daar op een congres van Front National Marine Le Pen “de volgende president van Frankrijk” te noemen en de multiculturele samenleving dood te verklaren. Dijkgraaf:

“Het was een grote chaos in de stad, er werd overal door voor- en tegenstanders gedemonstreerd. De binnenstad werd door de ME afgegrendeld en de demonstranten werden met traangas uit elkaar gedreven. Cees Nooteboom, een van de eregasten op het Festival Mode d’Emploi, kwam met prikkende, tranende ogen, een half uur te laat en te voet bij de Subsistances aan. Ook de Franse historicus met wie hij in gesprek ging, was pas later ter plekke.”

Dat Houellebecq zich met zijn nieuwe roman olie op het vuur gooit, verbaast Dijkgraaf niets:

“Typisch Houellebecq. Ik had niet anders verwacht. Zijn vorige roman uit 2010, De kaart en het gebied, was vrij mild. “Dan is het even rustig rondom hem is. Maar voor je het weet staat hij met een rockband op een podium, zingt of fluistert hij gedichten in een microfoon of speelt hij in een film. Dat past bij zijn imago. Hij heeft ook een haarfijn gevoel voor actuele kwesties. Hij kan altijd lekker in de wond roeren.”

‘Domste religie’

Het is voor het eerst sinds 2001 dat Houellebecq zich in een roman uitlaat over de Islam. Houellebecq noemde de islam ‘de domste religie’ nadat hij in zijn roman Platform een aanslag had beschreven van Islamitische terroristen op een resort voor sekstoeristen.

In Soumission raakt de 44-jarige universitair docent Francois gefrustreerd als zijn universiteit, de Sorbonnne, door Arabieren wordt overgenomen. Houellebecgs nieuwe roman moet op 7 januari 2015 verschijnen.