Komt er nu een gematigde Bush in het Witte Huis?

De zoon van George H.W. en broer van George W. wil zich in 2016 kandidaat stellen voor het presidentschap in de VS.

None

Jeb Bush, zoon van George H.W. Bush, broer van George W. Bush, „overweegt actief” zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2016. De familie-Bush had een goed gesprek gehad tijdens Thanksgiving, schreef hij in een verklaring.

De kans dat de presidentsverkiezingen van 2016 uitlopen op een tweestrijd tussen de twee machtigste politieke families is hiermee een stuk groter geworden. Bij de Democraten overweegt Hillary Clinton zich te melden.

Zo’n uitspraak doet een Bush alleen als hij ook echt mee wil doen. Maar Jeb Bush is een voorzichtige man – minder impulsief dan zijn broer, minder meedogenloos dan zijn vader. De 61-jarige Bush aarzelt al jaren over een gooi naar het presidentschap.

De afgelopen maanden voerde Bush gesprekken met zijn familie, politieke bondgenoten en mogelijke geldschieters. Bush bleek bang voor twee dingen: een voorverkiezing zoals die in 2012, waarbij Republikeinse kandidaten elkaar met de meest grove verwijten aanvielen. En hij is bang dat hij geen kans maakt, in een versnipperde partij met een radicale actieve achterban.

Zijn vriend John McCain overtuigde hem van het tegendeel. Kijk naar wie de Republikeinen de laatste jaren hebben gekozen, zei hij. George W. Bush, Mitt Romney, McCain zelf. Establishment-kandidaten, niet de Tea Party-aanhangers, evangelicals en anti-abortusactivisten. Bush raakte overtuigd.

Voor de gevestigde Republikeinse orde is dit een geschenk uit de hemel. Op dit moment overwegen meer dan twintig Republikeinen mee te doen, en de meeste horen bij de radicale anti-overheidsvleugel. Rand Paul, Rick Santorum of Ted Cruz doen het goed bij de achterban, maar maken weinig kans tegen Hillary Clinton. Bush is een kandidaat die gewicht kan geven aan het midden.

Jeb Bush heeft een lange aanloop achter de rug. In de jaren tachtig hielp de voormalige bankier zijn vader bij diens politieke opmars. Van 1999 tot 2007 was hij gouverneur van Florida. Vorig jaar publiceerde hij een boek over immigratie en binnenkort komt hij met een beleidsvisie voor Amerika, kondigde hij aan.

Bush mag dan twijfelen over zijn eigen kunnen, hij is overtuigd van zijn gelijk. Conservatief is hij zoals zijn broer dat is. Hij is tegen abortus en tegen het homohuwelijk. Hij gelooft in een actieve (militaire) rol van de VS in het buitenland.

Maar Bush is óók sterk voorstander van immigratiehervorming. Hij is getrouwd met de Mexicaanse Columba, studeerde Latijns-Amerikaanse studies, spreekt vloeiend Spaans en hij is bekeerd tot het katholicisme. Illegale migratie naar de VS noemt hij zelfs een „daad van liefde”. Hij is voor een legale verblijfsstatus.

Anders dan zijn partijgenoten vindt Bush de Common Core, een systeem van kerndoelen in het onderwijs, een goed idee. „Onderwijs is een nationale prioriteit”, zei hij.

Jeb Bush’ posities over onderwijs en immigratie zijn tekenend voor zijn complexe ideeënwereld. Ook tegenover kiezers die het niet met hem eens zijn, durft hij zijn ideeën met verve te verdedigen.

    • Guus Valk