Waarom kan het niet elke dag Kerst zijn op kantoor?

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Zoals jullie weten pleit ik graag voor een uitbundige Kerst op kantoor. Met laveloze kerstborrels, zingende kerstkaarten, plakkerige kerstsnacks, wanstaltige kersttruien, rijkgevulde kerstpakketten en genadeloze kerstkaters. Mijn advies: spring eens ruimhartig de Kerst in met een slagroombaard, heupflacon en engelenhaar, en voel je er als herboren weer uitkomen. Als een zak aardappelen op kantoor gaan zitten, kan altijd nog.

Tegelijkertijd merk ik natuurlijk ook wel dat Kerst op kantoor een enorme wissel trekt op de mensen. Collega’s hossen op hun tandvlees van de ene festiviteit naar de andere. Ik hoorde er laatst één klagen dat als hij alle Nieuwjaarsborrels, eindejaarsevaluaties en ‘targets voor het nieuwe jaar-meetings’ waarvoor hij was uitgenodigd zou bezoeken, hij deze maand zijn bed niet zou zien. En maar constructief het glas heffen, netwerken, terug- en vooruitkijken. Ik zag deze week een hipster met kerstballen in de baard voorbijkomen, godbetert.

Ik dacht toen: wat als we de Kersttraditie op kantoor eens wat meer zouden spreiden over het jaar? Dus in plaats van alle warme gezelligheid in één maand te proppen, deze als een dun laagje goudstof over het hele jaar uit te smeren? Voor de mensen die het elk jaar van half november tot half januari weer zwaar hebben wordt Kerst dan vanzelf minder beladen, en voor alle anderen is werk dan gewoon elke dag een feestje.

Bijkomend voordeel is dat er dan sowieso meer gebeurt op kantoor. Als ik heel eerlijk ben vind ik de maanden februari, maart, april, september en oktober momenteel eigenlijk gewoon te saai op het werk. Om over de zomer, januari en mei nog maar te zwijgen. Ideaal om juist dán de Kerstsfeer uit te rollen zodat er altijd wat te delen, zin te geven en te omarmen valt.

Om te beginnen dacht ik aan een champagnecooler naast de koffieautomaat, een whisky-automaat bij de ingang en een mojitobar in het afdelingskeukentje. Ik wil ook elke dag verse mistletoe boven de liftdeuren, elke dag om vijf uur bitterballen en altijd in je paillettenjurk of christmasjumper naar de zaak. In de zomer zijn er dan kerstborrels met het thema ‘Kerst op Hawaii’.

We kunnen dan ook eindelijk elke vrijdag gaan terugkijken op de week. Geen jaaroverzicht dus, maar elke week een geëmotioneerde baas met een mail dat je eerder naar huis mag ‘als het werk het toelaat’. Elke maand een dertiende maand wordt nog wel een uitdaging, maar ik stel toch voor dat we de mogelijkheid onderzoeken.

Verwatert daardoor de Kerstgedachte niet, hoor ik jullie zeggen. Jongens, juist niet. Wat ik namelijk nú vaak merk, is dat collega’s een maandje sociaal en meelevend doen, je een kerstpakket in je mik gedrukt krijgt en dat als de kerstboom is afgetuigd, iedereen weer de tering kan krijgen. Als we elke dag Kerstmis vieren, wordt het naar elkaar omzien pas écht een onderdeel van de bedrijfscultuur en kunnen we het als een stralende ketting over de wereld in andere kantoorjungles laten landen.

De Kerstgedachte zou toch potdomme elke dag een kans moeten krijgen op kantoor.