Naaktdansen voor de koning? Dan moet danseres onderbroek aan

Prins Claus zelf deed zestien jaar geleden bij de jaarlijkse prijsuitreiking van het Prins Claus Fonds demonstratief zijn stropdas af, hij zei „geen conformist” te willen zijn. Afgelopen woensdag werd een naakte danseres die dit jaar de feestelijkheden in het Paleis op de Dam zou opluisteren opgedragen een onderbroek te dragen.

Hoe kon dit relletje ontstaan? Een poging tot een reconstructie op basis van gesprekken met direct betrokkenen.

De Braziliaanse choreograaf Lia Rodrigues was een van de tien laureaten dit jaar. Met haar gezelschap Companhia de Danças zou ze bij de prijsuitreiking haar ballet Pindorama dansen. Op de website van de Stadsschouwburg Amsterdam is te zien hoe dit ballet met tal van naakte dansers en danseressen wordt uitgevoerd. Na overleg met het Prins Claus Fonds en de RVD werd besloten dat in het paleis, ten overstaan van de koninklijke familie en vele ambassadeurs, alleen het eerste deel zou worden gedanst: met slechts één naakte danseres. Bovendien werd afgesproken dat deze danseres, die tijdens de voorstelling over de grond rolt op een groot stuk plastic, niet met haar geslacht in de richting van de koning en de koningin zou dansen.

Bij de generale repetitie, de dag voor de prijsuitreiking, complimenteerden de aanwezige RVD-medewerkers Rodrigues nog. Kort voor de voorstelling werd Rodrigues door de organisatoren geconfronteerd met een huidkleurige onderbroek. Die zou de bewuste danseres dragen, of de voorstelling ging niet door.

Aanwezige fotografen en filmers mochten van de RVD tijdens de voorstelling geen opnamen maken van publiek en dansers. De live stream van de prijsuitreiking, die enige dagen op YouTube stond, verdween zaterdag van de site. Een journalist die de opnamen kopieerde, heeft een selectie van de beelden alsnog op YouTube geplaatst onder de kop ‘Gekuiste naaktact bij Prins Claus Prijs 2014’.

Rodrigues laat vanuit Portugal weten pas na Kerst op het voorval te willen reageren. Het Prins Claus Fonds was de afgelopen twee dagen niet bij machte om vragen te beantwoorden. De RVD ontkent teruggekomen te zijn op afspraken: „De informatie in uw vraagstelling is onjuist.”