Zweinstein bestaat en ligt in Polen

None

Het moet een teleurstelling geweest zijn voor veel fans van Harry Potter. Verschillende media schreven afgelopen maand dat J.K. Rowling ‘als kerstcadeau’ op de officiële Harry Potter-website Pottermore twaalf nieuwe verhalen over de tovenaar zou plaatsen. Maar afgelopen week bleken er enkel „nieuwe toverspreuken” en aanvullingen op eerdere boeken online te verschijnen.

Ander nieuws maakt de fans waarschijnlijk vrolijker: Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus bestaat tegenwoordig echt, in een kasteel in Polen. Vrijwilligers van twee Live Action Role Playing-groepen (Rollespilsfabrikken uit Denemarken en Liveform uit Polen) hebben het Czochakasteel omgetoverd tot College of Wizardry.

Bijna 200 fans uit elf landen kwamen in november een weekend bij elkaar om zich als studenten en docenten van magie onder te dompelen in de toverwereld. Dat was zo’n succes dat ze het vaker willen doen. Bij aankomst word je uiteraard gesorteerd, net zoals in de boeken. Ook krijg je een tovenaarsmantel, toverstok en een stropdas te leen van het huis waarin je dat weekend zit. Daarna volgt een lesprogramma waarin je bijvoorbeeld in de kerkers spreuken oefent. Het is niet goedkoop: een weekend magieles kost bijna driehonderd euro. De volgende sessie vindt plaats in april.

    • Judith Laanen