Glossy melodrama rond ALS

De roman waarop dit melodrama rond de spierziekte ALS met Hilary Swank is gebaseerd stamt al uit 2006, dus van echt nabootsen zal geen sprake zijn. Toch doet You’re Not You – onbegrijpelijke titel – nogal denken aan Intouchables, de Franse hit van 2011. Ga maar na: rijke, gesloten, wat stijve werkgever met ernstige handicap krijgt steun uit onverwachte hoek van aardse, volkse hulpverlener, die misschien wat slordig te werk gaat, maar wel het hart op de juiste plaats heeft. Alleen is die hulpverlener in You’re Not You geen zwarte man, maar een mooie, jonge, witte vrouw. Het moet ook weer niet te gek worden, natuurlijk.

Nog een verschil: Intouchables was bij vlagen echt grappig en You’re Not You niet. Hilary Swank speelt een succesvolle concertpianiste die wordt getroffen door ALS. Haar man is in het begin een en al hulpvaardigheid, daar moet dus wel een addertje onder het gras zitten. Na een slippertje zet ze hem de deur uit, en moet ze het verder redden met verpleegster Bec (Emmy Rossum) – een stevig drinkende, losgeslagen studente met ambities als rockzangeres. Kate leert van Bec in het moment te leven, Bec leert van Kate wat toewijding is. Dat is zoals de hele film even schematisch als sentimenteel: een soapy verbeelding van leven met een nare ziekte, in een aaneenrijging van voorspelbare scènes, die vooral zo pijnlijk goedbedoeld zijn.

    • Peter de Bruijn