Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gijzelnemer Sydney heeft op zwarte lijst gestaan

Hulpverleners behandelen een gewonde na de gijzeling in Sydney.
Hulpverleners behandelen een gewonde na de gijzeling in Sydney. Foto EPA / Mick Tsikas

De schutter die maandag zeventien mensen gegijzeld hield in Sydney stond vroeger op een speciale lijst van de veiligheidsdiensten, maar is daar enkele jaren om onduidelijke redenen weer van afgehaald. Dat heeft de premier van Australië, Tony Abbott, woensdag gezegd.

Zwarte lijst

Man Haron Monis, de gijzelnemer, stond gedurende 2008 en 2009 op een zwarte lijst van de Australian Security Intelligence Organisation, maar vanaf 2010 niet meer. Hij was aanvankelijk op de lijst bijgeschreven omdat hij een reeks kwetsende brieven had gestuurd aan gezinnen van omgekomen Australische militairen. Voor het schrijven van die brieven kreeg Monis een taakstraf van driehonderd uur. Ook werd hij nog aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op zijn ex-vrouw en de aanranding van een vrouw. Hij was op borgtocht vrij.

Premier Abbott:

Ik weet niet waarom hij destijds weer van de lijst is gehaald, ik weet het echt niet. We moeten nagaan hoe het kan dat iemand met zo’n lange geschiedenis van geweld en geestelijke verwardheid op borgtocht vrij was na zijn betrokkenheid bij een schokkend misdrijf. En we moeten weten hoe het kan dat hij in 2009 ineens van de lijst van de veiligheidsdiensten werd gehaald.

Abbott bevestigde eveneens dat Monis een wapenvergunning had.

Er zijn duidelijk vraagtekens te zetten als iemand met een geschiedenis van extremisme, gewelddadige misdrijven en geestelijke verwardheid een wapenvergunning krijgt. We hebben een zeer strikte wapenwetgeving en ik denk dat we blij moeten zijn dat hij geen krachtiger wapen tot zijn beschikking had, maar waarom had hij eigenlijk een wapenvergunning?

“Diepgaand en transparant onderzoek”

De Australische premier heeft een “diepgaand en transparant onderzoek” naar het gijzelingsdrama beloofd. Naar verwachting komt de regering in januari met een rapport, aldus persbureau AP.

Monis gijzelde afgelopen maandag zeventien mensen in een café. Na zestien uur viel de politie het pand binnen, waarbij meerdere schoten werden gelost. Twee gijzelaars en Monis zelf kwamen daarbij om het leven.

Lees ook in nrc.next: Een afschuwelijke dag in het Lindt Chocolat Cafe in Sydney (€).