Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Gemeenten moeten bed, bad en brood bieden

De gemeente Amsterdam moet per vandaag bed, bad en brood bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat heeft de kortgedingrechter van de Centrale Raad van Beroep vanmorgen bepaald. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De uitspraak betrof acht uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam, maar heeft tot gevolg dat ook andere gemeenten per direct noodopvang voor uitgeprocedeerden moeten bieden, zo zei de persrechter. „De gemeente moet voorzien in nachtopvang, een douche, ontbijt en avondeten. Dit is een kwetsbare groep mensen die in mensonwaardige omstandigheden leeft”, zei de rechter.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) oordeelde onlangs dat Nederland mensenrechten schendt door uitgeprocedeerden geen opvang te bieden. Het kabinet besloot toen te wachten op het oordeel van het Europees Comité van Ministers van de Raad van Europa. Dat wordt begin 2015 verwacht. De uitspraak van vanmorgen geldt tot twee maanden nadat die ministers hun aanbevelingen hebben gedaan.

Tientallen gemeenten besloten na de uitspraak van het ECSR al noodopvang te regelen. „Gemeenten krijgen die mogelijkheid nu expliciet van de rechter”, zegt de advocaat van de uitgeprocedeerden, Pim Fischer. Volgens hem is alleen nachtopvang niet genoeg voor uitgeprocedeerden, die vaak kampen met psychische problemen en begeleiding nodig hebben.