Geld is een belangrijke motivatie

Martyn van Beek (39) woont met zijn vriendin in een huurhuis in Berkel en Rodenrijs. Hij is winkelmanager consumentenelektronica. In zijn vrije tijd schrijft hij thrillers.

Foto peter de krom

IN

‘Vroeger was ik echt een losbol die geen aandacht voor school had. Na de havo wilde ik dan ook niet verder studeren, maar meteen werken en geld verdienen. Ik deed zo’n beetje alles, behalve werken in een supermarkt. Rond mijn 25ste dacht ik eindelijk te weten wat ik wilde: piloot worden. Ik begon enthousiast aan een vliegopleiding, die ik voortijdig staakte. Na 9/11 was er weinig zicht op werk als piloot.

Uiteindelijk vond ik een nieuwe uitdaging en dat doe ik nu al jaren: ik zet winkels waar het slecht mee gaat weer op de kaart. Het is leuk om personeel te begeleiden en uit te zoeken waar het aan ligt als een winkel niet goed draait. Hoe moeilijker de uitdaging is, des te leuker ik het vind. De afgelopen jaren deed ik dit voor verschillende bedrijven. Nu ben ik winkelmanager bij een winkel die luxe home cinemasystemen en premium geluidssystemen verkoopt. Over mijn inkomen ben ik tevreden, al is dat de laatste jaren iets teruggelopen. Meestal had ik een contract voor een paar jaar en ging daarna verder. Mijn opdracht was dan ‘voltooid’. Bij elk nieuw contract werd het salaris echter weer minder. Ik denk dat het komt omdat er tegenwoordig zo veel personeelsaanbod is. Ik hou van uitdagingen, maar geld is de belangrijkste motivatie om te werken. Ik heb het nodig om leuke dingen te kunnen doen. Als ik niet zou werken, zou ik me ook absoluut niet vervelen: ooit fulltime schrijven blijft een droom.”

UIT

‘Ik houd van reizen en schrijven, het liefst combineer ik die twee. In mijn vrije tijd schrijf ik thrillers. Ik heb mazzel dat ik er vier mocht uitgeven via een uitgever. Op dit moment ben ik al 1,5 jaar bezig met het perfectioneren van het laatste manuscript. Hiermee hoop ik de stap te kunnen maken naar een grotere uitgever. Mijn huidige uitgever verzorgt de productie, distributie en promotie. Zelf investeer ik veel geld in manuscriptbegeleiding en redactie. Dat kan om honderden tot een paar duizend euro per jaar gaan. Iedereen heeft wel de wens ‘ooit een boek te schrijven’ en ik heb het op een gegeven moment gewoon gedaan. Misschien zat het er altijd al in, vroeger werkte ik bij een lokaal radiostation en journalistiek werk trok me wel.

Zojuist ben ik teruggekomen uit Bali, waar ik vakantie combineerde met foto’s maken voor een herdruk van mijn eerste thriller. Liefst schrijf ik thrillers op mooie, tropische locaties en reis ik ernaartoe voor inspiratie. Dat doe ik elk jaar wel en dan ben ik een paar duizend euro kwijt. Lekker eten vind ik belangrijk, maar ik ben niet zo van het koken. Dus bestel ik meerdere keren per week wat en ga ik ook elke week wel een keer uit eten. Sparen doe ik niet, ik leef nu. Mijn motto is wie dan leeft, wie dan zorgt.”

    • Alexandra Smith